Basın sektörü alışkındır, seçimlere 1 yıl kala medya sektöründe değişiklikler olmasına. Son birkaç ayda yaşananlara uzun uzadıya değinmeye gerek yok.
Çok kısa bir şekilde özetleyeyim;
Twitter’da çok fazla sahte hesap açılmaya başlandı ve aralarında Eskişehir siyaseti ile alakalı yazıp çizen isimler belirdi. İlginç bir şekilde gazetecilerde bu belli başlı hesapların paylaşımlarını ciddiye alıp onları gizliden gizliye takip ediyorlar. Orada yazılanları araştırıp üstüne gitmeye çalışıyorlar.
Seçimlere artık 9 ay kaldı. İnternet sitelerinin artması da şüphesiz ilginizi çekmiştir. Bu yeni açılan internet sitelerinin yüzde 90’ı muhtemelen seçimlerden sonra kapanacaktır. Sahada muhabiri olmayan internet siteleri nereden nasıl haber temin ediyorlar inanın benim bile aklım almıyor. Bu işler basın bülteni ve ajans aboneliği ile olmaz. İddiamın arkasındaki temel sebep budur.
A Haber’in Eskişehir’e muhabir göndermesi ve hemen hemen her gün Eskişehir haberi yayınlanmasını anlatmama bile gerek yok. Seçim öncesi son derece normal karşılıyorum.
Gelelim yazımın asıl sebebine… Türkiye’de pek çok ilde yerel gazetelerin sahiplerinin değiştiğine dair duyumlar alıyorum. Ve aldığım bilgilere göre yeni patronlar çok büyük oranla yurtdışında yaşayan insanlarmış.
Bildiğiniz üzere birkaç ay önce Eskişehir’de de bir yerel gazete ABD’de yaşayan birisi tarafından alındı. Haberler düzeyinde olmasa da köşe yazarlarının yazıları ile oldukça ses getiren işlere imza atıyorlar. Yurtdışı kaynaklı patronlar meselesi bir süredir kafamı kurcalıyor. Öyle hobi olsun diye kimse bir dünya para yatırıp gazete satın almaz. Bu satın alma işi 2023 seçimleri ve 2024 belediye seçimleri öncesinde stratejik bir hamle olarak da yorumlanabilir. Zamanla pek çok şey netleşecektir. Fikri takip kuralları gereği izlemeye devam. Bu tür bir olayın sadece Eskişehir’de değil de pek çok ilde meydana gelmesi de son derece ilginç bir olay. Ne diyelim seçim rüzgarı esmeye başladıkça çok şey somutlaşır, biz de burada ayrıntılandırmaya çalışırız.