Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, posta veya hızlı kargo taşımacılığıyla Türkiye'ye gelen ve ticari miktar veya mahiyet arz etmeyen eşyalara yönelik vergi oranları değiştirildi. Düzenlemeler, 15 gün sonra yürürlüğe girecek.

Yeni düzenlemelere göre:

  • Avrupa Birliği Ülkelerinden Gelen Ürünlerde: Vergi oranı yüzde 30 olarak belirlendi.
  • Diğer Ülkelerden Gelen Ürünlerde: Vergi oranı yüzde 60 olarak uygulanacak.
  • Ayrıca, 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (IV) sayılı listede yer alan eşyalarda, yukarıdaki oranlara ilave olarak yüzde 20 oranında tek ve maktu bir vergi uygulanacak.

Alışveriş Limiti Düşürüldü

Yurt dışı hızlı kargo alışveriş limitleri 150 Euro'dan 30 Euro'ya düşürüldü. Bu düzenleme ile birlikte, vergilerde yüzde 66 ile yüzde 100 arasında değişiklik yapılmış oldu. Önceki düzenlemede Avrupa Birliği'nden gelen ürünlerde vergi yüzde 18, diğer ülkelerden gelen ürünlerde ise yüzde 30 oranındaydı.

30 Euroyu Aşan Ürünler İçin Yeni Kurallar

30 Euroyu aşan ancak 1500 Euroyu geçmeyen ürünlerde gümrük beyanı ve diğer gümrük işlemlerinin takip edilmesi gerekecek. Posta idaresi ve Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen koşullara uygun hızlı kargo şirketleri, dolaylı temsilci olarak yetkilendirilebilecek. Bu şirketler, gümrük müşaviri çalıştırmak zorundalar. Ticaret Bakanlığı, ihracat rejimine konu eşya için miktar veya değer limitlerini on katına kadar artırma yetkisine sahip.

30 Kilogram Sınırı

2024 DGS Sınav Tercihleri Ne Zaman Yapılacak? 2024 DGS Sınav Tercihleri Ne Zaman Yapılacak?

Satın alınan ürünlerin 30 kilogramı geçmemesi gerekiyor. 30 kilogramı aşan ürünler, gümrük ticari kanunlarına tabi olacak ve ek olarak yüzde 48 gümrük vergisi uygulanacak.

Vergi ve Ücret Hesaplaması

Örneğin, Çin'den 100 lira değerinde bir ürün sipariş edildiğinde, gümrük vergisi yüzde 60, Özel Tüketim Vergisi yüzde 20, gümrük sunum ücreti 22 lira ve damga pulu vergisi 2.2 lira olarak hesaplanacak. Bu durumda, ürünün nihai maliyeti 216.2 lira olacak.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çin'deki bazı internet sitelerinden ucuz ürün getirilip satılmasıyla ilgili olarak, "Konunun çok yakın takipçisiyiz. Gerekli kararları aldık, yakında göreceksiniz." şeklinde açıklamada bulunmuştu.