Ruhsatsız Silah Taşımanın Bedeli Ağırlaştı Ruhsatsız Silah Taşımanın Bedeli Ağırlaştı

Yazılım Mühendisi ve Siber Güvenlik Uzmanı Mehmet Burak Torun, İnstagram'ın kapatılmasıyla artan VPN kullanımına dikkat çekti. İnstagram kullanıcıları, kapanan hesaplarına erişebilmek için telefonlarına VPN uygulamarı indiriyorlar.

Banka hesaplarınız ele geçirilebilir!

Mehmet Burak Torun “Son zamanlarda gelen vakalardan bir tanesi; banka hesaplarının tamamen ele geçirilmesi. Onun içindeki paraların anında çalınması. Bunun dışında da sosyal medya hesaplarının kapatılması. VPN'den sonra birçok vaka gelmeye başladı" diyerek vatanaşları uyardı. "Casus yazılımların yer aldığı VPN uygulamaları,indirenlerin sosyal medya hesaplarını ve banka heaplarını çalabiliyor." sözleriyle uygulamaları indirirken dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

VPN'in kullanıcılar için büyük tehdit olduğunu belirten Siber Güvenlik Uzmanı Torun, “Maddi ve manevi ciddi bir şekilde zararlar açabiliyor. Hatta diyorlar ki ‘Ben artı 18 siteye giriyorum ve kendimi gizliyorum' O uygulamanın da bir sahibi var ve bütün bilgilerinize erişebiliyor. Son zamanlarda bana gelen vakalardan bir tanesi; banka hesaplarının tamamen ele geçirilmesi. Onun içindeki paraların anında çalınması. Bunun dışında da sosyal medya hesaplarının kapatılması. VPN'den sonra birçok vaka gelmeye başladı” aktardı.

VPN çalışmıyorken de size zarar verebilir!

Torun uygulamaların ücretsiz olmasının başlı başına şüpheli bir durum olduğunu belirterek "Uygulama açık değilken bile tüm bilgilerinize arka planda erişebilir. Bilmediğiniz ücretsiz bir uygulama neden size ‘ücretsiz' sunulsun. Burada bir amacı var, sizin bilgilerinizi ele geçirmek. Sizin bilgilerinizi işleyerek farklı firmalara satıyor olabilirler." açıklamasında bulundu. Bilmediğiniz uygulamaların arkasında gizli virüs programları olabileceğini belirterek “Telefonunuza ciddi bir şekilde zarar verebilecek bir yazılım. Siz VPN'i indirdiğininiz zaman arka planda virüste indirebilir." ekledi.

Sadece uygulamayı silmek yeterli değil


Vpn kullanıcıları Instagram engeli kalktığı zaman uygulamaları silmeyi düşünebilirler. Ancak uygulamayı telefonlarınızdan kaldırdığınızda VPN'i indirdiğiniz an oluşabilecek tehlikelerden kurtulmuş olmuyorsunuz. Torun bu durumla ilgili olarak yapılması gerekeni aktardı: "VPN'i indirdikten sonra kafamızın rahatlamasını istiyorsak ve virüs bulaştıracağını da göz önünde bulunduracak olursak telefonumuzu sıfırlayacağız, verilerimizi sileceğiz” 


Sahte Siber Güvenlik Uzmanlarına karşıda uyarıda bulunan Torun, “Birçok kanalda siber güvenlik danışmanı altında beyanat verenler var. Ben bir yere röportaj veriyorum, aynısı kopyalayıp farklı kanallarda çıkıyorlar. Kanallarımıza da ricada bulunuyorum. Alanında uzman kişilere danışmaları gerekiyor. Siber güvenlik danışmanlığı yapmayan kişiler bir anda ‘siber güvenlik danışmanı' olabiliyorlar ve insanları yanlış yönlendirebiliyorlar” diye konuştu.