Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin birçok tarım kentini etkisi altına alan soğuk hava dalgası, son yılların en şiddetli zirai don felaketlerinden birine yol açtı. Tarımın merkezi sayılan bölgelerde binlerce dönüm arazi zarar gördü, ürünlerin büyük bölümü daha büyümeden yok oldu.

Çiftçiler, karşılaştıkları zararın görülmemiş boyutlarda olduğunu belirtirken, bu yıl meyve ve sebze üretiminin ciddi anlamda sekteye uğrayacağını ve fiyatların çok yüksek seviyelere çıkacağını dile getirdi.

Kışlık Konserveler İçin Hazırlıklar Erkene Alınmalı

Uzmanlar, mevsimsel geçiş döneminde yaşanan don olaylarının domates ve biber gibi ürünlerin rekoltesini de ciddi şekilde etkilediğini ifade ediyor. Yaz aylarında yapılan kışlık hazırlıkların bu yıl erkene çekilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

Halk arasında “kışlık” olarak bilinen domates, biber, menemenlik gibi ürünlerin konserve yapılması için uygun zamanın bu yıl daha erken geleceği belirtiliyor. Uzmanlar, ürün bulunabilirliğinin azalacağına ve yaz aylarında bu tür ürünlerin fiyatlarının daha da artacağına işaret ediyor.

Fiyat Artışları Kaçınılmaz Görülüyor

Yaşanan bu durumun, önümüzdeki aylarda market ve pazardaki fiyatlara doğrudan yansıyacağı öngörülüyor. Tüketicilerin hem meyve hem de sebzeyi temin etmekte zorlanabileceği, bulunan ürünlerin ise yüksek fiyatlardan satışa sunulacağı belirtiliyor.

Uzmanlar, “kilolarca stoklayın” çağrısıyla tüketicilere yaz aylarına girmeden önce alışverişlerini tamamlamalarını ve mümkünse kışlık ürünlerini erkenden hazırlamalarını öneriyor.

Ziraat Odaları ve Halcilerden Peş Peşe Uyarılar

Farklı illerden gelen açıklamalarda, zirai donun boyutlarının çok büyük olduğu vurgulandı. Tarım sektöründen sorumlu temsilciler, kamuoyuna şu uyarıları yaptı:

İstanbul Halciler Derneği Başkanı Numan Dayan: Yazın beklediğimiz ürünlerde kıtlık olabilir.

Mersin Halciler Derneği Başkanı Şefik Kaya: Tüketicimiz daha yüksek fiyatlarla karşılaşabilir.

Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz: Toroslarda sağlam bahçe kalmadı, 1 tane meyve yok.

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökçe: Meyve fiyatları çok yüksek olacak. Çünkü meyve ağaçlarında çiçek kalmadı.

26 Nisan Cumartesi Günü Döviz Kurlarında Son Durum 26 Nisan Cumartesi Günü Döviz Kurlarında Son Durum

Batı Akdeniz İhracatçı Birliği Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu: Meyve üretim merkezi Isparta’da durum hayli vahim.

Eğirdir Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıdoğan: Gül üretiminde yüzde 50; elma, kiraz ve diğer meyvelerde yüzde 20-30 ürün kaybı yaşandı.

Adana Kabzımallar Odası Başkanı Mahsun Doğan: Şeftali, nektarin ve erik gibi meyvelerin ağaçlarında ürün kaybı yüzde 70’leri buldu.

Altıntar Tarım A.Ş. Sahibi Osman Bahçe: Ülke genelinde meyve bahçeleri, çiftlikler ve diğer üretim alanlarından aldığımız bilgilere göre sert çekirdekli meyvelerde, kayısı ve kirazda ciddi kayıplar yaşandı. Erken ekilen şeker pancarında da ciddi zarar var.