Genç yetişkinlerde kalp hastalıkları artış gösterdi. Uzmanlar yaşanan kalp krizlerinin nedenlerinden birinin obezite olduğunu kaydetti. Obezite kan basıncını kolestrol düzeyini ve diyabet riskini arttırarak kalp krizine neden oluyor.

30 Yaş Altındaki Genç Bireylerde Kalp Krizi Artış Gösterdi

Eskişehirli Uzmandan Omurilik Yaralanmalarına Karşı Uyarı: Erken Tedavi Hayati Önem Taşır Eskişehirli Uzmandan Omurilik Yaralanmalarına Karşı Uyarı: Erken Tedavi Hayati Önem Taşır

Diyabetik bireylerde kalp hastalıkları sağlıklı bireylere göre 2 kat daha fazla ve daha erken yaşlarda görülüyor. Uzmanlar bunun nedeninin diyabetten kaynaklanan yüksek kan şekeri seviyelerinin damarlara ve sinirlere zarar vermesi olduğunu belirtiyor.

Sigara kullanımı kalp krizine yol açıyor

Sigara dumanında bulunan 7 binden fazla zararlı kimyasal kanın kimyasal yapısını değiştiriyor. Kimyasal yapısı değişen kanın atar damarlarda plak oluşumu ve plağın hızlı ilerlemesine neden olarak tıkanıklığa, dolayısıyla da kalp krizi ve felce yol açabileceğine dikkat çeken kardiyoloji uzmanları, kalp damar hastalıklarından kaynaklanan ölümlerin yaklaşık 5'te 1'inin sigara içmekle bağlantılı olduğunun altını çizdi. Uzmanlar kalıtsal risk faktörlerinin ise, “55 yaşın altında kalp krizi veya felç geçmişi olan birinci derece baba, erkek kardeşi gibi erkek akrabanın varlığı ya da 65 yaşın altında kalp krizi veya felç geçmişi olan birinci derece anne, kız kardeşi gibi kadın akrabanın varlığı ” olduğunu belirtti.

Kalp Damar Hastalıklarından Kaynaklanan Ölümlerin Yaklaşık 5'Te 1'Inin Nedeni Sigara

Kalp krizini önlemenin en iyi yolunun risk faktörlerini engellemek olduğunu vurgulayan kardiyoloji uzmanları “Ne kadar erken harekete geçilirse başarı da o kadar etkili olur. Yapılması gereken yaşam tarzı değişikliklerinden biri egzersizi yaşamınızın bir parçası haline getirmektir. Bu durum asansör kullanımını en aza indirmek, yaya gidilebilecek mesafelerde mümkün olduğu kadar araç kullanmamak gibi basit egzersizlerden düzenli spor yapmaya kadar değişik yoğunlukta olabilir. Ancak unutulmamalıdır ki, belli yaştan sonra veya herhangi bir rahatsızlığı olan bireylerin özellikle orta yoğunluk dediğimiz tempolu sporlara başlamadan önce bir kalp muayenesinden geçmesinde fayda vardır. Amerikan Kalp Derneği, sağlıklı bireylere haftada 150 dakika orta yoğunlukta egzersiz yapmayı önermektedir” aktardı.

Sağlıklı kilo kalp hastalıklarının önüne geçiyor

Kilo kontrolü kalp hastalıklarında önem taşıyor; sadece 5 kilo vermek bile kan basıncında ve kolesterol seviyelerinde fark edilir bir düzelme oluşturabilir. Sağlıklı bir kalp için vücut kitle indeksinin (VKİ) 20 ile 25 arasında olması gerekiyor. Kalp hastalıklarına yakalanmada genetik faktörlerin etkisi olsa da, hastalıktan korunmada beslenmenin önemli bir rolü vardır.

Kalp Hastalıklarının Ilerlemesine Ve Hayati Riske Sağlıksız Ve Düzensiz Beslenme Sebep Olabilir

Konuyla ilgili konuşan kardiyoloji uzmanı “Hastalığın ilerlemesine ve hayati riske aslında sağlıksız ve düzensiz beslenme sebep olabilir. Bunun dışında kalp hastalığına yakalandıktan sonra düzenli beslenme daha da önemli bir rol oynar. Dünya genelinde en çok benimsenen beslenme şekli, Akdeniz tipi beslenme alışkanlığıdır. Akdeniz tipi beslenme alışkanlığı; tahıl, kurubaklagil, taze sebze-meyve, balık, zeytinyağı bakımından zengindir. Et, süt ve süt ürünleri tüketimi daha azdır. Akdeniz tipi beslenme tekli doymamış yağ asidi, posa, kompleks karbonhidrat içeriği yüksek, doymuş yağ, kolesterol ve basit karbonhidrat içeriği düşüktür. Akdeniz beslenme programında her gün tüketilecek besinler, tahıllar, sebze, meyve, kurubaklagiller, süt ve süt ürünleridir. Haftada 1-2 kez balık, tavuk, yumurta önerilmektedir. Bu tip beslenmede kırmızı ete ayda 1-2 kez yer verilmektedir. Yemeklerde zeytinyağı kullanımı tercih edilmelidir." aktardı.