Öncelikle Eskişehir’de geçtiğimiz günlerden bu yana sıkça tartışılan proje URAYSİM’i kısaca açıklayalım. URAYSİM neden istenmiyor, Eskişehir gündemine bir anda nasıl oturdu? URAYSİM gibi Eskişehir’e nimet olacak bir proje kimler tarafından engelleniyor? Hepsini haberimizde yanıtladık.
URAYSİM NEDİR?
Anadolu Üniversitesi Ulusal Raylı Sistemler Araştırma Merkezi’nin (URAYSİM) Kalkınma Bakanlığı’nca 2016 yatırım programına alındığını ve proje. Gerek Türkiye gerek ise Eskişehir için eşi benzeri bulunmayan bir proje olan, bu cografyada raylı sistem araçlarının test edildiği bir merkezin olmadığından dolayı başlatılan proje açıkçası Anadolu Üniversitesi’nin Eskişehir’e ve Türkiye’ye bir armağanı. Projenin tamamlanması durumunda, başlangıçta şehir içi rayli araçlarin testleri yapılacak. 2. Aşamada ise Yüksek Hızlı Tren testlerine başlanacak. Eşi benzeri olmayan bir proje. Burada ayni zamanda ARGE çalışmaları yapılacak. Merkez Eskişehir’de Hem ekonomik hem de istihdam alanında ciddi bir katkı sağlayacak.
Bu proje hayata geçtiğinde Eskişehir’in rayli sistemler merkezi olduğu da tescillenmiş olacak. 2012 yılından bu yana yürütülen projenin 2019’da tamamlanması planlanırken, özellikle CHP’li Büyükşehir Belediyesi ve yine CHP’li Alpu Belediyesi bu projenin ne olduğunun bilmediğinden midir bilinmez, “Tarım arazileri yok olacak, Tarım bitecek” gibi kışkırtmalarla kurban olan halkın tepkileri ile, mahkemeye başvurarak yürütmeyi durdurma kararı çıkarttırıyor.
URAYSİM projesi peki hangi aşamada?
2012 yılında Anadolu Üniversitesinin mükemmeliyet merkezi olarak iş yaratmak ve istihdam sağlamak özellikle bilimi geliştirmek ve raylı sistemler ile ilgili teknolojiyi geliştirmek, bir AR-GE ve mükemmeliyet merkezi olarak kurulması ile ilgili yapılan bir çalışma neden baltalanıyor?
URAYSİM’in % 65-70 KADARI DA TAMAMLANMIŞ DURUMDA
Bütün çalışmalar yapılmış; test alanları vb. hepsi tespit edilmiş. Belediyelerin meclis toplantılarında oy birliği ile kabul edilmiş. URAYSİM’in %65-70 kadarı da bitmiş durumda.
Ne yazıktır ki, bugün bazı belediyelerimiz URAYSİM ile ilgili “yapılmasın” diyor. Yüzde 70’lere kadar dayanmış, bütün belediyelerin oybirliği ile tamam dediği bu projeye şu anda mahkeme kararıyla yürütmeyi durdurmak için başvuruda bulunuyorlar.
50 MİLYON EUROLUK PROJE BALTALANIYOR!
Eskişehir’imizin büyümesi ve gelişmesi işine gelmeyen ileri gelen kişi ve kişilerce yürütülen çirkin baltalama çabaları tam 50 Milyon Euroluk URAYSİM projesine zarar verebilecek mi?
Çeken-çekilen araçların tamamının test edildiği, sertifikalandırıldığı bir merkez… Aynı zamanda bir mükemmeliyet ve AR-GE merkezi. 11. Kalkınma Planının içerisine alındı. Bununla birlikte yaklaşık 400 kilometre hıza çıkabilen bütün tren setlerinin testlerinin yapılacağı bir merkez. Biz Türkiye olarak şu anda bu testleri yurtdışına yaptırıyoruz… Yerli üretimde ülke olarak önemli adımlar attığımız bu yıllarda yerli tren üreteceğimize dahi inanmayanların engelleri ile boğuşan URAYSİM, yerli tren üretiminin altyapısını sağlamak için yapılıyor. 50 Milyon Euro gibi dev bir bütçe ile yürütülen ve CHP’li belediyelerce, mahkemeye başvurularak yürütmeyi durdurma kararı aldırılan, 2019 yılında tamamlanması planlanan URAYSİM 2021 olmasına rağmen tamamlanamıyor.
YERLİ OTOMOBİL VE MOBİLYA SEKTÖRÜNÜ KAÇIRDIK!
2023’de Eskişehir’de hızlı tren üretimiyle ilgili karar verilecekse eğer URAYSİM, Eskişehir’e bu üretimin gelmesiyle ilgili en önemli etkenlerden bir tanesi olacak. Bu projeye bir çok il talip. Çünkü bu projeye sahip olan şehir ileride hızlı trenlerin üretimi, elektrikli trenlerin üretimi, bütün çeken-çekilen araçların üretimiyle ilgili bir merkez olma potansiyeline sahip. Otomotiv sektörüyle ilgili çok önemli bir dönemi Eskişehir’e hizmet gelmesini ve şehirimizin gelişmesini isteyemen zihniyetler yüzünden ıskaladık. İnegöl’ün ihracatı 1,5 milyar dolarken Eskişehir yine aynı bir takım erkenler yüzünden o dönemi de kaçırdı. Aynı politikanın yürütüldüğü URAYSİM projesinin bu tarz baltalamalara kurban gitmemesi için herkesin üzerine düşeni yapması lazım ki, Eskişehir bir sektörü daha ıskalamasın…
Şehiriçi taşımacılık için kullanılan raylı araçların testlerinin yapılmasıyla ilgili, laboratuvar ortamları, dinamik bütün testleri, elektomanyetik testlerinin sertifikasyonlarının yapılması için birçok personel yetiştirilecek ve bir çok aileye ekmek kapısı olacak URAYSİM’in kurulacağı alan çok da büyük değil. 700 dönümlük bir alanda yapılıyor. 550 bin dönüm olan Alpu Ovası için 700 dönümlük bir alan için hiçbir şey denilebilir.
ALPU İÇİN ADETA BİR EKONOMİK NİMET OLACAK
Alpu için olağanüstü bir ekonomi yaratacağı ortada olan bir proje URAYSİM.
Binlerce insanın hızlı tren üretimi ile doğrudan alakalı olarak Alpu’ya gelip gideceği ve Alpu ekonomisinde ciddi kalkınmanın ve büyümenin yaşanacağı proje özellikle Alpu halkı tarafından istenmiyor. Eskişehir’de hızlı tren setlerinin üretileceği günler düşünülerek bu projeye sahip çıkılması gerekirken CHP’li Büyükşehir Belediyesi ve Alpu Belediyesi tarafından Eskişehir’imize belki de yüz yılın kötülüğü yapılıyor.
ZATEN TARIM ARAZİSİ DEĞİL!
Tarım arazilerine Eskişehir olarak kıymet veriyoruz. Ancak gerçek kalkınma için sanayi yapmak gerekiyor. Rayların başka yere döşenmesi isteniyor. Saatte 400 kilometre hızla gidecek olan bir treni taşıyacak olan ray engebeli bir zemine yapılamaz. Mümkün olduğunca en düz yere yapmak gerekiyor. Raylı sistemler tarım alanını yok edecek bahanesi ile baltalanan proje zaten tarım alanına yapılmıyor. Önceden mevsimlik tarım işçilerinin gelerek çadır kurup konakladığı bir yer olduğu anlaşılan alanın meralık ve çayırlık bir özelliği de kalmamış. Bu şartlara sahip bir alan zaten tarıma elverişli değil ve tarım yapılmıyor.
URAYSİM’DEN SONRA TARIMA MERAK ARTTI!
Alpu’da büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısı şu andaki meraların yüzde 5’ini anca kapsıyor. URAYSİM’den sonra Alpu’da tarıma merak arttı ama ekim yok. Tarım yapmaya hevesli bu kadar nüfus olması elbette güzel. Ancak devletimiz tarafından tarım ve haycancılık için verilen destekler zaten herkesin malumu. Alpu halkı gerekli başvuruları yaparak bu destek programlarından faydalanbilecekken tercihlerini tarım yapılamayan ve yapılamayacak bir alan için mahkemeye başvurmaktan yana kullanıyorlar.
YANİ KONU ÜZÜM YEMEK DEĞİL!
Konu bağcıyı dövmek. Raylı sistemler teknolojinin en üst seviyede olduğu sektör ve Eskişehir’in raylı sistemlerde bir merkez olduğu azımsanamaz bir gerçek. Bu projeden sonra TÜLOMSAŞ’ın bile o bölgeye taşınması durumu var. Ama bu konuda yeterince farkındalık oluşmazsa bu proje hakkında bilgi eksikliği olanlar köstek olmak yerine bilgi sahibi olarak desteğe koşmazlarsa, Eskişehir maalesef bu treni kaçıracak!
BU MESELE ALPU’NUN DEĞİL TÜM ESKİŞEHİR’İN MESELESİ!
Eskişehir’in bugün kü nüfusu 850 bin. Bu kadar insanın ne söylediği önemli.
850 bin insan ekmek istiyor mu, iş istiyor mu, şehrini zenginleştirmek istiyor mu? Buna Alpulular ve bir takım Eskişehir’e zarar veren anlayışlarla yönetilen belediyeler değil, gerçek Eskişehirliler karar verecek.
“Büyümesin, gelişmesin, küçük olsun, benim olsun ama böyle kalsın” gibi bir köhne zihniyetle “çağın içerisinde erisin gitsin” yaklaşımlarına Eskişehir sevdalıları izin vermeyecektir.
Eskişehir’in yıllardır CHP’li belediyeler tarafından park bahçe sergi dışında başka hiçbir hizmet almadığından ciddi anlamda bir rönesansa ihtiyacı olduğu da ortada.