Volkan Konak Son Yolculuğuna Uğurlandı Volkan Konak Son Yolculuğuna Uğurlandı

Cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınması ve tutuklanmasının ardından birçok ilde üniversite öğrencileri başta olmak üzere vatandaşlar çeşitli protesto gösterileri düzenledi. Gösterilere katılan yüzlerce kişi gözaltına alındı, bir kısmı tutuklandı, bazıları ise adli kontrolle serbest bırakıldı.

Bu süreçte, İstanbul’da görev yapan bir sulh ceza hâkiminin, 23 Mart 2025 tarihinde verdiği bir kararla, savcılığın tutuklama talebiyle sevk ettiği 8 kişiyi delil yetersizliği gerekçesiyle serbest bıraktığı öğrenildi.

Günaydın: “Sen Misin Bunu Yapan?”

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamayla dikkat çekici bir iddiada bulundu. Günaydın, bu kararı veren hâkimin, Adalet Komisyonu kararıyla sulh ceza hâkimliği görevinden alınarak genel yetkili hâkimliğe atandığını duyurdu.

Günaydın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“İstanbul’da bir Sulh Ceza Hâkimi, 23 Mart 2025 tarihinde verdiği bir kararla, savcılık tarafından tutuklama talebiyle sevk edilen 8 kişiyi, delil yetersizliği gerekçesiyle, talebin aksine adli kontrol kararıyla serbest bırakıyor.
Sen misin bunu yapan?
Önce kararı veren hâkim, Adalet Komisyonu kararıyla sulh ceza hâkimliğinden alınarak genel yetkili hâkim yapılıyor. Ardından yapılan itiraz neticesinde, sözü edilen 8 kişiden 4’ü hakkında tutuklama kararı veriliyor.”

“Yargının Araçsallaştırılmasına Açık Kanıt”

Gökhan Günaydın, paylaşımında bu gelişmeyi “yargının araçsallaştırıldığı” sürecin somut bir örneği olarak değerlendirdi. Açıklamasında Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) içindeki siyasi etkiden ve sulh ceza hâkimliği sisteminin mevcut yapısından da söz eden Günaydın, yargı bağımsızlığına dair ciddi sorunlara dikkat çekti:

“Bu örnek, bir yandan son sürecin nasıl yargının araçsallaştırılarak yürütüldüğüne açık kanıt niteliğindeyken; diğer taraftan Adalet Bakanı ve Bakan yardımcısı HSK içindeyken hâkim ve savcıların tarafsızlığı ile bağımsızlığının ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunun; bunun yanında kurulan sulh ceza hâkimliği sisteminin, hâkimden bağımsız olarak, kişi özgürlüğü ve insan hakları açısından mutlaka gözden geçirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.”

“Devletin Adaletle Ayakta Kalabileceğini Unutmayın”

Günaydın açıklamasını, adaletin önemine dair tarihi bir alıntıyla tamamladı. 400’lü yıllarda yaşamış olan teolog Augustinus’un sözlerine yer veren CHP’li vekil, yargı kararlarına müdahale edildiği iddiasının demokratik hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmadığını şu sözlerle ifade etti:

“MS 400’lü yıllarda yaşamış teolog Augustinus’un dediği gibi; ‘İçinden adaleti çıkarırsan devlet bir çeteden başka nedir ki.’”