Bolu Kartalkaya’da meydana gelen ve 78 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan yangın faciası, Türkiye’de kış turizmi merkezlerindeki güvenlik önlemlerini yeniden gündeme getirdi. Özellikle Bursa Uludağ’daki 80 yıllık eski otellerin durumu tartışma konusu oldu.

Ekrem İmamoğlu'ndan Şok Açıklamalar! Ekrem İmamoğlu'ndan Şok Açıklamalar!

1945 yılından kalma otellerin Uludağ Dönüşüm Projesi kapsamında yıkılarak yeniden inşa edilmesi planlanmıştı. Ancak otel işletmecileri, bakanlık değişiklikleri ve siyasi boşluklardan faydalanarak 50 yıllık ek süre aldı. 2009’da tamamlanması gereken dönüşüm projesi, aradan geçen yıllara rağmen hayata geçirilemedi.

Kaçak katlar sebebiyle mahkemelik olan otellerin, üst katlardan yıkım yapmaları gerekirken, restoran, kafe ve kayak odası gibi alanlarda düzenlemeler yaparak gerekli küçültmeyi gerçekleştirdiklerini beyan ettikleri iddia edildi. Yetkinin Alan Başkanlığına devredilmesiyle dönüşüm projeleri tamamen rafa kalktı.

Tedbirler Yetersiz
Uludağ’da olası bir afet durumunda müdahale için AFAD, JAK, UMKE, 112 sağlık ekipleri ve Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’na bağlı 3 ekip görev yapıyor. Ancak uzmanlar, bu ekiplere ek olarak sezonluk yangın müdahale ekiplerinin kiralanması gerektiğini belirtiyor.

Bölgedeki otellerin 2007’den önce aldıkları itfaiye raporlarını güncellemeleri istense de, yangın faciasının ardından bu raporların yeterliliği sorgulanmaya başladı. Uzmanlar, Uludağ Otelcileri Birliği’nin sezonluk yangın müdahale ekipleri kiralayarak önlemleri artırabileceğini vurguluyor.

Yılda 1,7 milyon misafiri ağırlayan ve 35 konaklama merkezi bulunan Uludağ, Türkiye’nin kış turizmindeki en büyük merkezi olmasına rağmen, yıllardır yaşanan yetki karmaşası nedeniyle sahip olduğu potansiyeli yeterince değerlendiremiyor.