TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Ukrayna Tabipler Birliği Başkanı Dr. Oleg Musii’ye ve Rusya Tabipler Birliği Başkanı Prof. Leonid Roshal’a dayanışma yazısı gönderdi. Dayanışma yazıları, TTB’nin resmi internet sitesinde de yayınlandı.

“TÜM ASKERİ SALDIRGANLIĞA BİR AN ÖNCE SON VERİLMESİ İÇİN ÇAĞRIDA BULUNUYORUZ”

Fincancı’nın Ukrayna Tabipler Birliği’ne gönderdiği dayanışma yazısı şöyle:

“Türk Tabipleri Birliği Başkanı olarak, bu son derece zor dönemde Türkiye'deki meslektaşlarınızın üzüntülerini bildirmek için size yazıyorum. Türk Tabipleri Birliği olarak, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının yaşamları koruma görevini yerine getirmesini engelleyen her türlü saldırıyı kınıyoruz. Uluslararası ilkelere ve Cenevre Sözleşmeleri’ne göre, savaş bölgesinde tıbbi tarafsızlık ve insan haklarına saygı gösterilmelidir. Tıbbi tesisler askeri saldırılara hedef olmamalı, hekimler ve sağlık çalışanları mesleki görevlerini yapmaktan alıkoyulmamalı, hastaların ve yaralıların sağlık hizmetlerine tam erişimini sağlamak için tüm önlemler alınmalıdır. Hekimler olarak mesleki yaşamımız, insan sağlığına, ekosistemin korunmasına, çevre kirliliği ve şiddete karşı mücadeleye adanmıştır. Ukrayna'daki savaş, tüm komşu bölgelerde ekosistemin feci bir şekilde çökmesine neden olabilir. Kazara veya kasıtlı bir nükleer felaketten kaçınılsa bile, konvansiyonel bir savaşın insan sağlığı ve iyilik hali üzerinde zaten yıkıcı bir etkisi mevcuttur. Türkiye'deki doktorlar, çatışmanın merkezinde çalışan Ukraynalı meslektaşlarıyla dayanışma duygularını iletiyor ve tüm askeri saldırganlığa bir an önce son verilmesi için çağrıda bulunuyoruz. Üzüntülerimizi sizle paylaşıyoruz.”

“NATO'NUN DOĞU AVRUPA'DA GENİŞLEMESİNİN BÖLGEDE ÇATIŞMALARI TIRMANDIRMAK İÇİN BİR RİSK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ”

Fincancı’nın Rusya Tabipler Birliği’ne gönderdiği dayanışma yazısı ise şöyle:

“Türk Tabipleri Birliği Başkanı olarak, bu son derece zor dönemde Türkiye'deki meslektaşlarınızın üzüntülerini bildirmek için size yazıyorum. Ayrıca NATO'nun Doğu Avrupa'da genişlemesinin bölgede çatışmaları tırmandırmak için bir risk olduğunu düşünüyoruz. Türk Tabipleri Birliği olarak, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının yaşamları koruma görevini yerine getirmesini engelleyen her türlü saldırıyı kınıyoruz. Uluslararası ilkelere ve Cenevre Sözleşmeleri’ne göre, savaş bölgesinde tıbbi tarafsızlık ve insan haklarına saygı gösterilmelidir. Tıbbi tesisler askeri saldırılara hedef olmamalı, hekimler ve sağlık çalışanları mesleki görevlerini yapmaktan alıkoyulmamalı, hastaların ve yaralıların sağlık hizmetlerine tam erişimini sağlamak için tüm önlemler alınmalıdır. Hekimler olarak mesleki yaşamımız, insan sağlığına, ekosistemin korunmasına, çevre kirliliği ve şiddete karşı mücadeleye adanmıştır. Ukrayna'daki savaş, tüm komşu bölgelerde ekosistemin feci bir şekilde çökmesine neden olabilir. Kazara veya kasıtlı bir nükleer felaketten kaçınılsa bile, konvansiyonel bir savaşın insan sağlığı ve iyilik hali üzerinde zaten yıkıcı bir etkisi mevcuttur. Türkiye'deki doktorlar, çatışmanın merkezinde çalışan Rus meslektaşlarıyla dayanışma duygularını iletiyor ve tüm askeri saldırganlığa bir an önce son verilmesi için çağrıda bulunuyoruz. Üzüntülerimizi sizle paylaşıyoruz.”