Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ait yoksulluk ve yaşam koşulları istatistiklerini açıkladı. Verilere göre, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50'sine göre yapılan hesaplamalarda yoksulluk oranı geçen yıla göre 0,1 puan artarak yüzde 13,6 seviyesine ulaştı.
Eğitim Seviyesi ve Yoksulluk
Eğitim seviyesine göre yoksulluk oranlarında büyük farklılıklar gözlemlendi. Bir okul bitirmeyenlerde yoksulluk oranı yüzde 24,7 olarak belirlenirken, lise altı eğitimlilerde bu oran yüzde 13,6, lise mezunlarında yüzde 7,4 ve yükseköğretim mezunlarında yüzde 2,7 oldu.
Hane Tiplerine Göre Yoksulluk
Hanehalkı tipine göre yapılan incelemelerde, tek kişilik hanelerde yoksulluk oranı yüzde 6,5 olarak hesaplanırken, çekirdek aile bulunmayan birden fazla kişiden oluşan hanelerde bu oran yüzde 10,8'e yükseldi. En az bir çekirdek aile ve diğer kişilerden oluşan hanelerin yoksulluk oranı ise yüzde 17,9 oldu.
Yoksulluk veya Sosyal Dışlanma Riski
TÜİK, yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olanların oranını yüzde 29,3 olarak belirledi. Yaş gruplarına göre incelendiğinde, 0-17 yaş grubunda bu oran yüzde 38,9, 18-64 yaş grubunda yüzde 26,3 ve 65 yaş ve üzeri grupta yüzde 23,3 olarak kaydedildi.
Yoksullukta Kalma Süresi
Panel verilerine göre, fertlerin yüzde 10,1'i dört yıl içinde bir yıl yoksulluk yaşarken, yüzde 6,5’i iki yıl, yüzde 4,3’ü üç yıl ve yüzde 4,3’ü ise dört yıl boyunca yoksulluk sınırının altında kaldı. Nüfusun yüzde 74,8'i ise dört yıl boyunca yoksulluk sınırının altında kalmadı.
TÜİK'in açıkladığı bu veriler, yoksulluk oranlarının farklı gruplarda ve yaşam koşullarında nasıl değiştiğini gözler önüne sererken, özellikle eğitim seviyesinin yoksulluk üzerinde belirleyici bir etken olduğunu ortaya koydu.