Organize Suç Çetelerine Yönelik 'Kuyu' Operasyonları Organize Suç Çetelerine Yönelik 'Kuyu' Operasyonları

Dünya Ruh Sağlığı Günü kapsamında değerlendirmelerde bulunan Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Şirvanlı Özen, “Toplumsal ruh sağlığı tablomuz bozuk. Ruh sağlığı konusunda farkındalık artsa da asıl önemli adım, önleyici çalışmalara daha fazla yatırım yapılmasında” dedi.

Prof. Dr. Özen, birçok bedensel hastalığın temelinde ruhsal sorunların yattığını vurguladı. Araştırmaların, depresyon ve kronik stresin bağışıklık sistemini zayıflattığını gösterdiğini belirten Özen, ruh sağlığını korumanın sadece duygusal iyilik halini değil, fiziksel sağlığı ve toplumsal geleceği de yakından ilgilendirdiğini ifade etti.
“Depremler, travma sonrası stres bozukluğu, kaygı bozuklukları ve depresyona , ekonomik sıkıntılar da yaygın stres kaynağına neden oluyor’’
Büyük depremlerin ve ekonomik zorlukların ruh sağlığı üzerindeki etkilerine değinen Özen, “Depremler, travma sonrası stres bozukluğu, kaygı bozuklukları ve depresyona neden olurken, ekonomik sıkıntılar da yaygın bir stres kaynağı oldu. Bu süreçte birçok insan kendini güvensiz, umutsuz ve çaresiz hissetti. Artan sokak şiddeti, ev içi gerilimler ve okullardaki zorbalıklar, bu ruhsal durumların dışa vurumları olarak görülebilir.” dedi.

‘’Türkiye’de antidepresan kullanımında  ciddi artış var’’

Son yıllarda Türkiye’de antidepresan kullanımında ciddi bir artış gözlemlendiğini de aktaran Özen, bunun ruh sağlığı sorunlarına karşı farkındalığın arttığını ve insanların destek arayışına girdiğini gösterdiğini kaydetti. Ancak antidepresan kullanımının bir “moda” haline geldiğine dikkat çekerek, bilinçsizce bu ilaçlara yönelmenin tehlikelerine vurgu yaptı. Ruh sağlığını düzeltmenin yalnızca ilaçlarla değil, destekleyici terapiler ve yaşam tarzı değişiklikleriyle mümkün olduğunu ifade etti.

Ruh Sağlığı için öneriler

Özen, ruh sağlığını korumak için önemli önerilerde bulundu. Sorunları en baştan önlemek gerektiğini belirten Özen, “Hastalıkları tedavi etmek yerine, henüz ortaya çıkmadan önlemek hem daha etkili hem de daha kolaydır. Sosyal çevremiz, ekonomik durumumuz ve eğitim imkanlarımız gibi birçok dış etken ruh halimizi şekillendirir. Sağlıklı ilişkiler kurmak, stresle başa çıkma becerilerini geliştirmek ve duygusal zekamızı güçlendirmek önemlidir” şeklinde konuştu.