Yaklaşık 365 başvuru alan ve 120 öğrenci ile yüz yüze değerlendirme gerçekleştiren Devlet Konservatuvarı bölümü, gençlerin sanatla iç içe gelecek hayali için önemli bir basamak oldu. İlk etapta duyuş mülakatına giren adaylar, performans değerlendirmesi yapılan ikinci aşama için heyecanlı bekleyişe geçti.
Bölüm hocalarından oluşan heyetin karşısında hünerlerini sergilemek için sıra bekleyen onlarca öğrenci, Devlet Konservatuvarı bölümü önünde prova yaptı. Farklı enstrümanları çalan ve şarkılar söyleyen öğrencilerin heyecan dolu son provaları dikkatleri çekti.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Hazal Altutan, “Tabii ki de heyecan var. Buraya girebilmek, bu hocaların karşısına çıkabilmek arkadaşımın da dediği gibi bizim için çok büyük bir şey. İnşallah her şeyin gönlümüzce hayırlısı olur. Depremde 3-4 ay kaybımız oldu. Bu bizi zorladı. Pazarcık’ta kurs avantajımız biraz daha azaldı. Önceden vardı. Sonrasında Gaziantep'e geçtim, oradan da devam ettim ve buraya geldim. Çok şükür İlk aşamaya geçtim. İkinci aşamada da artık hayırlısı olsun diyelim” dedi.
Egemen Kalkan da, “Heyecanlıyım. Ancak içeride hocalarımız ve çalışan görevli arkadaşlar bunu dindirdi. Hepsine buradan teşekkür ediyoruz. Güzel bir sınavdı. Kanuna zaten aşığım, o benim evladım gibidir. Her enstrümanda olduğu gibi zor ama sürekli çalışıyoruz. Elimden geleni yapacağım. İnşallah bu okulu da kazanırsam 4 sene güzel bir eğitim hayatım olacağını düşünüyorum” dedi.
Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Türk Müziği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Esra Berkman, şu ifadeleri kullandı:
“Burada özel yetenek sınavı yapıyoruz. Türk müziği bölümüne girebilmek için 13+2 biçiminde bir kontenjanımız var. 2 kişi engelli kontenjanımız var. 13 tane de normal adayları değerlendirdiğimiz bir sınavımız var. İkisi aynı koşullarda gerçekleşiyor. Bunun yanı sıra geldikleri takdirde yabancı uyruklu öğrenci sınavını da bu sınav içerisinde gerçekleştiriyoruz. Bu yıl İran, Kazakistan, Türkistan ve Azerbaycan gibi dış ülkelerden 5 tane yabancı uyruklu sınav başvurumuz oldu. Onun yanı sıra 2 aşamalı bir sınavdır. Birinci aşama duyuş. Yani müzik algısını anlamaya dönük bir sınavdır. Ondan 70 alan adaylarımızı ikinci sınav olan performans sınavına yani icra sınavına sokuyoruz. Orada da bölüm içerisindeki 9 branşta 9 dalda öğrenci seçimimizi gerçekleştiriyoruz. Bunlar kanun, Türk makam müziği çalgıları arasında sayılan kanun, ud, ney, tambur, kemençe ve fasıl şarkıcılığı gibi dallar. Yanı sıra yine bölüm içerisinde değerlendirdiğimiz halk müziği çalgılarından bağlama ve halk müziği ses icracılığı. Tüm bu sınavları öğrencilerimizi aynı jüri içerisinde değerlendirmek suretiyle ele alıyoruz. Katılım çok yüksek. Türkiye'nin 81 ilinden olmasa da neredeyse her bölgesinden katılım alıyoruz. Online sistemde bir başvuru süreci var. 365 başvuru aldık fakat oradaki başvuru sayısını burada netlikle göremedik. Yani 365 başvurunun 120 kadarını yüz yüze görebilme fırsatı bulduk. Kazandıkları takdirde 13+2 asil listeyi ilan ediyoruz. Ardından 2 Ekim itibariyle 2023-2024 güz yarı yılıyla birlikte derslerimizi başlatıyoruz. Yani 8 yarıyılda hazırladığımız ders planını uygulamaya sokuyoruz.”