Şans oyunlarında yapılan yeni düxenleme sonucu devlete gelen vergi geliri yaklaşık 33 milyar lira azaldı. 28 Aralık 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, spor müsabakalarına dayalı müşterek bahislerde vergi oranı yüzde 10’dan yüzde 5’e, at yarışlarında yüzde 14’ten yüzde 7’ye ve diğer şans oyunlarında da yüzde 20’den yüzde 10’a indirildi. Bu vergi indirimleri, devletin şans oyunları üzerinden elde ettiği gelirde önemli bir kayba yol açtı.

Savunma Sanayi Fonu’na Aktarılan Kaynaklar

Şans oyunlarından elde edilen verginin büyük bir kısmı savunma sanayii projelerine aktarılmakla birlikte, üniversite yurtları, çocuk esirgeme kurumları ve ülke tanıtımı gibi diğer sosyal amaçlar için de kullanılmakta. Geçtiğimiz yıl Savunma Sanayi Fonu’na toplam 135 milyar lira kaynak aktarıldı.

Yeni Doğan Skandalı! Bebeklerin Hayatı Üzerinden Şok Para Pazarlığı Yeni Doğan Skandalı! Bebeklerin Hayatı Üzerinden Şok Para Pazarlığı

Yıl Sonu Beklentileri

Devletin şans oyunları üzerinden geçen yıl elde ettiği gelir 28.5 milyar lira olarak kaydedildi. 2024 bütçesi hazırlanırken, enflasyon da dikkate alınarak şans oyunlarından 55 milyar lira vergi geliri bekleniyor. Ancak bu yılın ilk sekiz ayında toplanan vergi sadece 23.2 milyar lira oldu. Yıl sonuna kadar şans oyunlarından 33 milyar lira vergi gelmesi öngörülüyor. Eğer vergi indirimleri olmasaydı, yıllık vergi geliri 66 milyar lira olacaktı.