Hemen hepimizin arabalar konusunda fikirleri vardır. Kim istemez ki hayalimizdeki arabaya sahip olmak…
Günümüzde arabalar zorunlu ihtiyaçlar haline gelmiş ve hemen her ailenin bir arabası olması yolunda büyük yol kat edilmiş durumdadır.
Herkesin sıfır araç alma imkânı olmayabilir. Bu durum 2. El araç alım satımlarını önemli bir sektör haline getirmekte.
Peki! 2. El araba almak ve satmak konusunda ne kadar bilgimiz var. Her türlü şaibeye müsait olan bu sektör içinde doğru alışverişin püf noktaları nelerdir? Gönül rahatlığı ile araba almak veya arabamızı satmak için yol haritamız ne olmalıdır?
Her zaman olduğu gibi sizlere en doğru bilgileri aktarabilmek için en doğru adrese gitmeli ve konunun kaynağından merak edilenleri yazabilmeliyim.
Bu yazımızın konuğu Sayın Haluk OLCAY. Başkanın kendi anlatımlarıyla size kendisini tanıtmasıyla başlayalım.
Başkanım merhaba! Takipçilerimize kendinizi ve çalışmalarınızı anlatabilir misiniz?
Merhaba Saim Bey.
Öncelikle seçmiş olduğunuz konu ve bizlere ayırdığınız yazınız için size teşekkür eder, takipçilerinize sağlıklı günler dilerim.
Özel bir otomotiv firmasının yönetim kurulu başkanıyım. Babamın kurduğu ve 60 yıldır hizmet veren 2. El otomobil sektörünün içindeyim. Kurumsal filo kiralama işlerinin de yürütüldüğünü söyleyebilirim.
47 yaşındayım ve 30 yıldır sektörün içindeyim. 15 yıldır da Eskişehir Ticaret Odası Meclis Üyesiyim. 10 yıldır, Türkiye Odalar Borsalar Birliği otomobil sektör Meclis üyesi olarak görev yapmaktayım. Aynı zamanda önceleri yönetim kurulunda görev aldım ve 3 yıldır da Eskişehir Oto Galericileri Yardımlaşma Derneği Başkanlığını yürütmekteyim.
2018 yılında çıkmış olan 2. El motorlu kara taşıt ticareti yönetmeliğine istinaden 250 işletmenin mesleki yeterlilik belgesini almasına ve akabinde de İl Ticaret Müdürlüklerinden yetki belgelerini almaları için çaba harcadık.
Bu süreçte benim ve Eskişehir Ticaret Odasının çalışmalarıyla hazırlanan dosyamızın TOBB’a göndermemizle 2. El taşıt ticaretinin nasıl olması gerektiğinin ana hatlarını bir taslak olarak hazırladık. Bürokrasinin yavaş işlemesi bir yönetmelik yazılmasını geciktirdi. Ancak TOBB ve derneğimizin bağlı olduğu Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu ‘’MASFET’’ in çalışmalarıyla Ticaret Bakanlığı ve Maliye nezdinde yapılan toplantılarla artık bu mesleğin merdiven altı meslek olmasından çıkıp bir yönetmeliğe tabi olması için çalışmalar yaptık. 2008 yılında da 2. El motorlu kara taşıt ticareti yönetmeliği yayınlandı.
Başkanım oldukça etkili çalışmalar ve dolu dolu bir geçmiş. Bu çalışmalarınızın 2. El araç alım satımlarına olumlu katkılarının olduğunu görmekteyiz. Merdiven altı diye tabir edilen ve her önüne gelenin bu ticaretin içinde olamayacağını aktardınız.
En fazla merak edilen sorularımızla devam edelim. Pandemi sürecinde haberlerde çok sık yer alan 2. El araçların fiyatlarının çok yükseldiğini ve taleplerin de oldukça fazla olduğunu görmekteyiz. Siz bu talep patlamasını ve fiyatların yüksek oluşunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Evet. Saim Bey, 2020 yılının Mart Ayı’nda salgın sürecinin etkilerini yaşamaya başladık. Otomotiv sektörünün de birçok sektör gibi Çin’e bağımlı olması, ayrıca sıfır otomobil tedarik zincirinin bozulması, araçların geç gelmesi veya yeteri kadar üretilememesi sonucunda otomobil alacak müşteriler 2. El araçlara yönelmek zorunda kaldı.
Böylesine bir talep patlaması sonucunda 2. El araçlarda karaborsa bir durum yaşanması gerçekleşti. Bu durum geçen yıl Haziran Ayı ile Aralık Ayı arasında ciddi bir fiyat artışına neden oldu. Sıfır araç gelmemesi, elinde parası olup araç bulamayan insanların sıfıra yakın 2. El araçlara yönelmesi 1-3 yaş arası araçlara talebi arttırdı. Bu durum fiyatların artmasına sebep oldu.
Pandemi sürecinde insanların bireysel olarak yolculuk etmek istemesi, toplu taşım araçlarından uzak kalma isteği, sağlıklarını koruma adına bir tedbir olarak görüldüğünden modeli eskide olsa bir araç alma konusunda talep olmasını tetikledi. Buda 2. El araç satışlarında ki satışlarda yükselişe sebep oldu. Salgın öncesi 10.000 tl gibi rakamlarla satılabilen bir aracın salgın sürecinde 20.000 gibi rakamlara ulaştı. Bu durum Haziran Ayı ile Aralık Ayı arasında devam etti.
Tabii ki imalat süreçlerinin normale dönmesiyle sıfır araç tedarik süreci de normale döndü. Türkiye’ye araç tedariki düzene girdi. Ancak piyasa ekonomi şartları sebebiyle bu sefer alıcının azaldığını görüyoruz. Pandemi sebebiyle neredeyse 6 aydır firmaları kapalı olan esnaflarımız var. Küçük esnafların bu durumu diğer esnaflara da yansımasıyla sıfır araçların satışında hareketliliği engelledi. Bu durum yine 2. El araçlara yönelmeyi artırsa da müşteri sayısının azalması dikkat çekiyor. Üstelik yılbaşından bu yana 2. El araçlarda yüzde 10 ila yüzde 20 arasında bir düşüş olmasına rağmen.
Peki başkanım bu durum size göre ne kadar devam edecektir? Hem sıfır araçlarda hem de 2. El araçlarda piyasalar ne zaman normale dönebilecektir?
Saim Bey, birçok sektör normale dönebilmeli ki otomobil sektörü de normale dönebilsin. Firmaları kapalı olan esnafın çalışmaya başlaması, para kazanır hale gelebilmesi diğer sektör çalışanlarını direkt olarak etkilemekte.
Hizmet sektörü salgın sürecinde oldukça etkilendi. Gıda işi ile uğraşan esnaf aylardır dükkanını açamadı. Paket servisi yapan firmalar masraflarını ödeyebilmek için araçlarını satma yöntemine başvurdu. Pandeminin etkisini yitirmesi ve dükkanların açılmasıyla inşallah normale dönüş başlayacaktır.
Haluk Bey her ne kadarda olumsuz bir süreç yaşansa da ihtiyacı olan ve imkânı yeterli olan insanlar araba almaya devam ediyorlar. Burada şöyle bir izlenim ve sorum olacak size. 2.el araç alım satımı şaibeye çok elverişli bir alım satım olabilme özelliğine sahip. Sizin anlattığınız yeni yönetmelik ve yeterlilik belgeleri konusunda bilgisi olmayan birçok insan olabilir. Yıllarca araç alım satımlarında pişmanlık duygularının yaşandığını biliyoruz.
Otomobilciler sitesinde derneğinizin üyesi esnaflarımız galericilik işlerini yürütmekte ve ihtiyacı olan insanlarla araç alım ve satımını gerçekleştirmekte. Söyler misiniz! bize sitemizdeki esnaflarımız araç alım satım konusunda ne kadar güvenilir? Bizlere hizmetlerini nasıl yansıtıyorlar? Gönül rahatlığı ile alışveriş yapabilme şansımız var mıdır?
Evet! Saim Bey, bu sorular isabetli ve haklı olduğunuz sorular. 2. El otomotiv sektörü kayıt dışının en yüksek olduğu sektördür. 2008 yılına kadar uğraştığımız ve 2008 yılında yayınlanan yönetmelik ile sonuçlanmasıyla kayıt dışı satışların engellenmesini sağladık. Size şöyle söyleyebilirim; Araç satışlarının en yoğun olduğu 2000 yılında 8,5 milyon araç satıldı, bunun sadece 650 bini sıfır araçtı. Neredeyse sıfır araç satışının 13-14 katı kadar 2.el araç satışı gerçekleşti. Sıfır araçlarda devletin ÖTV ve KDV gibi kazançları var ama maalesef devletin 2.el satışlarda böyle bir geliri bulunmuyor ve bunun nedeni kayıt dışı satışlar. 2008 yılında yürürlüğe girmiş olan yönetmelik ile artık 2.el satış yapabilecek kişi ve firmaların sorumlulukları var. Otomobil galericiliği artık Ticaret Bakanlığı nezdinde yetkilendirilmiş, bu işi nerede yapacağına dair sınırları olan, yetki belgesi olan, yeterlilik sınavlarını geçebilmiş, sorumluluklarını yerine getirebilecek kişi ve firmalarla gerçekleşebilmekte. Yani artık otomobil galericiliği bir meslek haline getirilmiş ve 2008 yönetmeliği ile yürürlüğe sokulmuştur. Artık Ticaret Bakanlığı motorlu kara taşıt ticareti yapanları tanıyor.
Ben sizin aracılığınız ile araç alacak veya satacak kişilere merdiven altı satıcılardan uzak durmalarını rica ediyorum. Bu işin merdiven altı nasıl oluyor derseniz size yaşadığım bir olayı anlatayım;
Ben Eskişehir 2.el otomobilciler derneği başkanıyım. Beni Eskişehir’de firması olan ve kasap olarak hizmet veren bir şahıs arıyor, ben de araç alıp satıyorum mesleki yeterlilik belgesi almak istiyorum diyor. Şimdi ben de soruyorum mesleki yeterlilik belgesini aldınız peki nasıl yapacaksınız bu işi yetki belgeniz olmadan bu işi yapma şansınız yok. Bu işin ticaretini yapmak için yetki belgeniz de olmak zorunda. Bu zihniyet işte merdiven altı çalışmadır. Siz hiç gördünüz mü araç alım satımı yapan bir galeride koyun kesildiğini, et satıldığını, kıyma çekildiğini. Böyle bir şey mümkün değil!
İşte böyle düşünüldüğünde kapının önüne bir, iki araba koymak ve beyana sahip olmadan, vergisiz satış yapmak merdiven altı satıştır ve alıcının satış sonrası oluşacak hiçbir sorunun muhatabı yoktur. Aman dikkat!
Mesleki Yeterlilik Belgesi ve bu işi yapabilme yetki belgesi olan 250 galericimiz var ama maalesef araba alma satmak için girişimde olan merdiven altı dediğimiz 2500 kişi var.
Temmuz 2021’ de bu durum değişiyor. Artık noterlerde siz yetki belgesi göstermeden ticari anlamda 2.el araç satamayacaksınız. Ancak kendi aracınızı satabilirsiniz o da yılda 3 adedi geçmemek üzere. Noterlere yükümlülükler getirildi. Ticaret Bakanlığı nezdinde noterlere 2.el araç sistemi diye bilgi sistemi kuruldu. 2 ayrı ekran oluşturuldu, ticari amaçlı yetki belgesi sahipleri için farklı bir ekran, kendi aracını satan şahıslar için ayrı bir ekran. Bu sistem vasıtasıyla T.C. kimlik numaranızı girdiğinde o yıl kaç araba satmışsınız ekranda noter görebiliyor.
Dolayısıyla Saim Bey, artık yetki belgeli, mesleki yeterlilik belgeli galericilerimizden gönül rahatlığı ile hizmet alabilir, muhatap bulabilir, aldanma riskinden uzak alışveriş yapabilirsiniz.
Başkanım yetki belgesi ve mesleki yeterlilik belgesi sahibi olan esnaflarımız takip ediliyor mu? Meslekteki icraatlarını denetleme imkânınız var mı? Tabi oto ticaret merkezinizdeki firmaların nasıl dağıldığını kaç faal işyeri olduğunu bilmek isteriz?
Evet bu kontrolleri il ticaret müdürlükleri tarafından yapılıyor. Artık bu işi yapacak olanların en az lise mezunu olmaları gerektiğini, ticaret odası veya esnaf odasına kayıtlı olmaları gerektiğini, belli bir metrekarede ve belli bir gösterilmiş ticari alanda bu mesleği yapması gerektiği konusunda sınırlandırılmalarda söz konusudur.
Arkadaşlarımız sadece 10 yaşında 20 yaşında arabalar satmıyor. Yönetmelik bize artık 8 yaşa kadar ve 160.000 km ye kadar sattığımız araçlarda garanti verme zorunluluğunu getiriyor. Bu zorunluluk 3 ay ve 5 bin Km’dir. Biz sattığımız araba için bir ekspertiz sunmak zorundayız.
Bütün bunlar müşterilerimize vereceğimiz hizmet kalitesinin daha iyi olması adına atılmış adımlardır.
Bugün Eskişehir’de 3 adedi bitmiş 1 adedi bitmek üzere olan otomobil ticaret merkezleri var. 1.si bulunduğumuz yer 1. Oto ticaret merkezi Oto Center 86 işyerimiz var. Hemen yanımızda 75 adet işyeri olan 2. Ticaret merkezimiz var. 3. Etapta yapılmış olan 34 işyerimiz yer almakta. 4. Etapta Temmuz Ayı’nda hizmete girecek olan ticaret merkezimizde de 36 işyerimiz de orada olacaktır.
Haluk Bey siz sohbetimiz sırasında hem sıfır araçlar ve hem de 2.el araçlar konusunda bilgilendirmeler yaptınız. Bildiğimiz üzere sıfır otomobil satan bayiliklerde satış sırasında müşterinin elindeki araçlar değerlendirilip sıfır araç fiyatından düşürülerek satış yapılabiliyor. Bu şekilde yapılan satışlar sonrası alınan araçların o bayilerde 2.el olarak satışa sunulması sizi etkiliyor mu? Bu durum hakkındaki düşüncelerinizi merak ediyorum?
Saim Bey, hiçbir şeyi atlamak istemediğinizin farkındayım. Sizin sorularınıza gönül rahatlığı ile cevap vereyim. Biz 2.el otomotiv sektörünün önemli bir parçasıyız. Ancak sıfır otomobil satışı yapılan bayilerde bu sektörün önemli parçaları. ‘’OYDER’’ otomobil yetkili satıcıları derneği bilgilerine göre 1100 sıfır otomobil satıcısı şubenin olduğunu biliyoruz. Bu şubeler hem sıfır araç satışı ve hem de servis hizmeti veriyorlar. Tabii ki 2.el otomobil ticaretini onlarda yapacaktır. Böyle bir engel konulması mümkün değil ama onlarda 2.el motorlu kara taşıt ticareti yönetmeliğine uymak koşulu ile bu işi yapacaklardır. Bizler zaten bu sektörün parçası olan diğer firmalarla sürekli birbirimize destek veren bir yapı içinde çalışmaktayız. Onların araçları alabiliyor, kendi araçlarımızın bakımları konusunda destek alabiliyoruz.
Başkan konulara oldukça hâkim ve tüm sorularım istediğim cevaplara kavuşmakta. Biz sohbet ederken meraklı esnaflarımız zaman zaman bizlere selam verip hoş geldiniz derken biz de çaylarımızı yudumlayıp bu keyifli sohbete devam ediyoruz. Sırada çok merak ettiğinizi bildiğim sorularımla başkandan bilgiler almaya devam ediyorum.
Başkanım bir alışveriş sırasında çok sık duyduğumuz sözler vardır. Aracın boyası, kaç parça değişmiş, kilometresi orijinal mi, ne kadar yakıyor, yürüyeni nasıl, motor üflüyor mu, hasar kaydı ne kadar, çalışmayan özellik var mı, vergisi ne kadar gibi. Sizler bu konularda alıcı olacak insanlara ne derece faydalı olabiliyorsunuz. Kriterlerimize uygun araç için bu bilgiler tabii ki önemli. Takipçilerimize biraz tüyo verebilir misiniz?
Saim Bey öylesine sıraladın ki sizi otomobil almaya gelmiş gibi hissettim. Çok haklısınız bu soruları hep duyarız ve gerekli bilgileri aktarırız. Biliyorsunuz ki insanlar yıllarca bilgi donanımı olmayan, yetki belgesiz, mesleki yeterliliği olmayan insanlarla 2.el araç alım satımlarının gerçekleştiği bir Ülkede güven eksikliği oluyor maalesef. Kayıt dışı satışların ucuza yapıldığını düşünürüz değil mi, öyle değil işte! Siz kayıt dışı satış sayan birinden aldığınız aracın hiçbir sorumluluğunu o kişiye yükleyemezsiniz. Kaldı ki çoğu zaman alışveriş sonrası o kişileri bir daha göremeyebilirsiniz. Yetki belgeli satıcınız ise aynı adrestedir ve muhatabınızdır.
Diğer sorularınıza şöyle cevap vereyim kilometre konusunda çok mağduriyetler yaşanıyor. Bunu vatandaşın anlayabilmesi mümkün değil. Bunun anlaşılabilmesi için aracın servis kayıtlarına ulaşılabilmesi, muayene kayıtlarına ulaşılabilmesi gerekiyor. Bir araç eğer 10 yaşındaysa 150.000 km de olması normaldir. Her araç istisnalar harici yıllık 15.000 km yol yapar. Eğer siz 10 yaşında bir aracı 40.000- 50.000 km de bulduysanız, ya o araç sahibi tarafından belli sebeplerle kullanılamamış veya Km’si ile oynanmıştır. Yurt dışındadır, ikinci bir aracı vardır onu kullanıyordur, hastadır aracını kullanamıyordur anlarım ama normal şartlarda 10 yaşındaki bir araç 50 binli Km rakamlarında olması mümkün değildir. Servis kayıtlarına ulaşmanızı, eski muayene evraklarını talep etmenizi önerebilirim.
Aracın boya olup olmadığı, parça değişikliği yapılıp yapılmadığı, motorunun sağlık durumu, araca ait tüm önemli bilgilerin ekspertiz tarafından kontrolleri yapılabilir.
Aracın vergisi, kasko değeri zaten kayıtlıdır.
Sürpriz yaşamak istemeyen araç alıcılarına bir kez daha ısrarla söylemek isterim ki kayıt dışı alışverişlerde bu sıkıntıları yaşamaları mümkündür. Yetki belgesi olan, mesleki yeterlilik belgelerini almış, yeri yurdu sabit olan, vergisini ödeyen, noterde sorun yaşamayan, ticaretini sağlıklı yapan otomobil satıcılarını tercih etmeleri en sağlıklı yoldur.
Başkanım eğer bir araç almak isteyen kişi kendi aracını da takas olarak kullanmak istiyorsa aracının değer kaybına uğraması mümkün mü, araç alımlarında takas mantıklı mı?
Saim Bey, bir araca sahip olan ama başka bir araca sahip olmak isteyen insanlar takas formülünü kullanmaları çok doğal. 100.000 liralık bir araba beğendiniz ve kendi aracınızda sizin düşüncelerinizde 50.000 lira gibi bir değeri var diyelim. Siz bir alışverişte aldığınız aracın tüm bakımlarını tam istersiniz. Eksiği varsa kabul etmezsiniz öyle değil mi! Yetki belgeli satıcılarımızda sizden alacakları aracın bakımlarını, eksiklerini gidermek zorundadır. Serviste bakımlarını yaptıracağı araca yapacağı masraflar, detaylı temizliği, lastik, döşeme gibi eksikleri varsa tamamlanmaları, yaşı tutuyorsa garanti kapsamına alınacaktır. Satıcı arkadaşlarımızın o araçtan para kazanarak hayatını devam ettirmesi ticaretin kurallarındandır. Düşündüğünüz rakamın biraz altında bir rakamla satın alınmasının sebebi ancak bu olur.
Haluk Bey güzel bir araba alacağız ama birikimimiz yeterli olmuyor. Bankalar almak istediğimiz aracın yaşından dolayı kredi veriyor veya vermiyor. Müşterilerinize bu noktada hangi yardımlarla destek verebiliyorsunuz?
Saim Bey sizler de biliyorsunuz bankaların ve finans kurumlarının değişik isimlerde tüketiciye birçok desteği var. Alacağınız aracın araba kredisine uygunluğu durumunda kredinizin alma aşamasında desteklerimiz tabii ki var. Ayrıca tüketici kredisi gibi, mevduat hesap gibi kredi imkanları da mevcut. Ayrıca yetki belgeli esnaflarımızdan bazıları elden taksitli, senetli ödeme imkanlarını sunsa da çok az sayıda diyebilirim.
Başkanım bir aracı alırken veya satarken aracın kaskosu, sigortası ve fenni muayenesi geçerliliğini koruyor mu?
Bir araç aldığınızda fenni muayene geçerlilik süresini korur. Aracı alan kişi trafik sigortasını ve kaskosunu yaptırmak zorundadır.
Eğer siz bir araç satıp yeni bir araç alıyorsanız eski aracınızdaki kasko ve sigortanızı zeyil ederek yeni aracınızda yansıtabilme şansınız vardır.
Başkanım araçlar hakkında çok fazla bilgi sahibi değiliz ama bir araç alma aşamasındayız. Yüzeysel olarak satın alacağımız aracın nerelerine bakarak fikir sahibi olabiliriz?
Saim Bey en doğru yöntem ekspertiz raporlarıdır ama ilk izlenim olarak aracın lastiklerine bakıp aynı desen, aynı marka lastikler olmasını, dişlerinin kontrolü önemlidir. Direksiyon, döşeme yıpranma payı ve vites topuzu size aracın Km’si konusunda fikir verebilir. Ama bilirkişiden yardım almak en doğru seçenektir.
Haluk Bey bir aracın satışını alırken noter önemli bir nokta. Noterdeki masrafımız ne kadar?
Bir aracın noter satışı sırasındaki masrafı 2021 yılı itibariyle 301 TL’dir. Aracın değeri 50.000 TL de olsa 500.000 TL de olsa bu rakam aynıdır.
Noter sürecinde alıcı ve satıcının kimlikleri, aracın ruhsatı ve 301 TL ücretiniz var. Noter tüm işlemleri yaparak aracın yeni sahibine ruhsatları teslim edebiliyor.
Başkanım bir aracın orijinal olması en çok dikkate alınan konulardan biri. Bir aracın orijinalliğini bozan nedir?
Eskişehir şartlarında 10 yaşında olan bir aracın boyanması çok doğal. Araçların parça değişimi orijinalliğini bozuyor ancak birkaç parça boya olması çok önemsenmemelidir. Trafik eskisi gibi değil, sürekli trafikte olan birçok araç var ve bu araçlar zaman içinde birbiriyle temas edebiliyor. Böyle bir durumda orijinal araç bulmakta zor oluyor. Araçların iklimsel şartlardan veya kimyasallar ile yıkanmadan dolayı boyaların vernik kısımları aşınabiliyor. Alıcı kişiler ya bu şekilde kullanmayı kabul ediyorlar ya da boyanmış araçları tercih ediyorlar.
Başkanım benim merak ettiğim bir konuda bir sorum olacak. Cazibeli görüntüleri, nostalji kokan çekicilikleri, tarihi hissettiren duruşları, tutkunun gizemi ile klasik araba dediğimiz araçlar konusunda sitenizde alım satım yapan arkadaşlar var mı? Bu tarz araçlar konusunda bilgi yoksunu sayılabiliriz, önerileriniz neler olur?
Haklısınız Saim Bey klasik araba konusu biraz farklı bir konu. Meraklısının çok olduğunu bilmekteyiz. Sitemizde birkaç büyüğümüz bu tarz çalışmalar yapmakta. Klasik araba bir tutku işi ve alıcıları zaten belli bir araştırma sonucu arayışta oluyorlar. Bildiğimiz marka ve modeller olsa da yabancı olabileceğimiz modellerde olabiliyor ama itiraf edebilirim ki çok zor bir iş.
Benim klasik araba almak isteyenlere önerim araştırmalarını yaparken araçların parça bulabilme, özelliklerine hâkim olma ve kendilerine hitap edebilme sınırlarında araştırma içinde olmaları. Bu konuyla ilgili sitemizdeki bilir kişilere de danışmalarını tavsiye edebilirim.
Başkanım araç almayacağım ama elimde ki aracı satmak istiyorum. Yol haritam nasıl olmalıdır?
Aracını satmak isteyenler piyasa koşullarını kendi araçları ile kıyaslayarak bir araştırma yapmalıdırlar. Bu sayede referans bir fiyat oluşturabilirler. İnternet siteleri aracını satan kişinin aracına fiyat belirlemekte yol gösterici olabilir. Benim önerim arabayı alırken de satarken de güvenebilecekleri noktalarda bu alışverişi yapmalarıdır. En önemlisi de noter satışı sırasında Ticaret Bakanlığının vermiş olduğu bir hizmet olan takas bank uygulaması ile para transferlerini kullanmaları. Çok ciddi dolandırıcılıklar yaşanabiliyor bu konuya dikkat etmelerini tavsiye ediyorum.
Başkanım bir araç alırken veya satarken izlenmesi gereken yol haritasını, önerilerinizi bizimle paylaştınız. Günümüz koşullarında işinin ehli olan kişilere güven duymamızın gereğinin altını çizerek mesleki yeterlilik belgesi ile yetki belgeli galeri sahiplerinin hizmetlerini birinci ağızdan duymuş olduk. Sanırım takipçilerimiz oldukça bilgi sahibi olmuşlardır. Sizden alamız gereken bir önemli bilgi daha var. Türkiye geneline yayılan ve yakın zamanda resmi olarak da karşımıza çıkacak olan bir çalışma. Özellikle ticari araç kullanan herkesi ilgilendiren bu çalışma hakkında bilgilerinizi de paylaşmanızı istesek?
Biz bir global belgelendirme şirketi kurduk. Global belgelendirme anonim şirketi. Mesleki yeterlilik kurumundan denetime tabi tutulduk ve yetki aldık. 20 gündür bu yetkimizi kullanmaktayız. Bu yetki ile motorlu taşıt alım satım sorumlusu, sorumlu emlak danışmanı, şehir içi toplu taşıma otobüs şoförü, minibüs şoförü, ticari taksi şoförü dallarında mesleki yeterlilik belgesi verme konusunda tek adres olma durumundayız. Şu anda mesleki yeterlilik kurumundan Eskişehir’de yetki almış ve farlı meslek dallarında belge vermeye yetkili beş adet işletmemiz var. Bunlar Ticaret Odası, Anadolu Üniversitesi, Sanayi Odamız ve TÜLOMSAŞ’tır. Özel sektör olarak mesleki yeterlilik belgesi yetkisi sadece global belgelendirme anonim şirketindedir. Çalışma bakanlığına bağlıyız.
Motorlu taşıt alım satım sorumlusu seviye 5, sorumlu emlak danışmanı dallarında yoğun bir sınav temposu içindeyiz. Şoför guruplarında da yolcu taşıma yönetmeliğinde yapılacak olan bazı değişiklikler olacak önümüzdeki günlerde ve zorunlu hale gelecek. Cumhurbaşkanlığının onayını beklemekteyiz 2021 yılı içerisinde zorunlu hale geleceğini söyleyebilirim.
Başkanım pandemi öncesi otomobilciler sitesi hafta sonları cıvıl cıvıl olurdu o günleri hep özledik ama sizin özleminiz daha fazla sanırım. Sizin en hareketli günleriniz hafta sonları kısıtlamalara denk gelişi işlerinizi de olumsuz etkiledi. Umarım o güzel günleri tekrar coşkuyla yaşama fırsatımızı en kısa zamanda yakalarız.
Saim Bey bu dileklere katılmamak ne mümkün. İnanın çok özledik. Önce sağlık, sonra da özlemini duyduğumuz o güzel normal günlerimize kavuşmak…
Bugün otomotiv sektöründe 2.el satış yapan otomobilciler sitesine konuk olduk, başkanımız Sayın HALUK OLCAY Bey’i yazımıza konuk ettik. Bilgi dolu bir sohbet gerçekleştirmenin keyfi ile buradan ayrılıyorum. Bugün satır aralarını iyi okuduğunuzu düşünerek araç alım ve satımlarında daha bilgili olacağımızı düşünüyorum. Yetki belge sahibi ve mesleki yeterlilik belgesini alarak bizlere hizmet veren otomobilciler sitesi sakinlerine hayırlı işler diliyor ve bir sonraki yazımda yine merak ettiğim konular ve konunun uzmanları ile sizlerle birlikte olmanın sözünü veriyorum. Kalın sağlıcakla…