Eskişehir’de 23 Ekim’de Gün  Boyu Elektrikler Kesilecek! Eskişehir’de 23 Ekim’de Gün Boyu Elektrikler Kesilecek!

SAHA EXPO 2024'ün ilk gününde imzalanan iş birliği anlaşması kapsamında; EÜAŞ envanterinde bulunan gaz ve buhar türbinlerinin arıza bakımları, periyodik bakım-onarımları, modifikasyonları ve malzeme temini TEI tarafından sağlanacak.

Törende söz alan Savunma Sanayii Başkanlığı Havacılık Sistemleri Başkan Yardımcısı Gökhan Uçar, “Bu sözleşme sayesinde EÜAŞ ile güzel bir başlangıç yapıyoruz. Savunma ürünleri, geliştirmesi pahalı ürünler. Bu ürünleri ticari hayatta da kullanabildiğimiz zaman dört ayağı yere basan bir hale geliyor. Savunma sanayisi, devletin ciddi kaynak ayırması gereken bir sektörken ticarileştirilen projeler sayesinde daha hızlı ilerliyor. Bu vesileyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımıza ve EÜAŞ'a şükranlarımı sunuyorum. İnşallah bu projelerin kapsamını genişleterek devamını getireceğiz. Diğer kamu kuruluşlarımızın benzer ihtiyaçlarını da savunma sanayi ekosistemimizde sağladığımız imkânlarla karşılayacağız” dedi.

Törendeki konuşmasında TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut F. Akşit ise, şunları söyledi: “2007-2008 yıllarında Türkiye'nin ilk nikel süper alaşım türbin kanadı Sabancı Üniversitesi, TÜBİTAK MAM ve EÜAŞ iş birliği ile geliştirilmiş; üretilen ilk kanatçık Ambarlı'da yer alan elektrik santralinde devreye alınmıştı. Bu kanatçık 12 bin saatin üzerinde çalışma süresine ulaşmış olup halen faal durumdadır. Enerji sektöründe başlanan bu proje daha sonra TEI'de, havacılık motorlarında kullanılan türbin kanatçıklarının geliştirmesiyle genişletildi. Şimdi, Savunma Sanayii Başkanlığımızın destekleriyle bir adım daha ileri taşıdığımız bu teknolojiyi tekrar enerji sektörüne aktaracağız. Enerjide bağımsızlık oldukça stratejik bir konu ve bu proje sayesinde bu alanda da önemli ilerlemeler kaydetmiş olacağız. Bu örnek projede emeği geçen tüm kurumlara ve çalışanlarına teşekkür ediyorum.”

Günün anısına gerçekleşen fotoğraf çekiminin ardından imza töreni gerçekleştiren yetkililer, iş birliğinden büyük memnuniyet duyduklarını belirttiler.