ASAYİŞ

Özgecan Aslan Dosyasında İtiraf: Cezaevindeki Olayı 4 Kişi Planladık

Özgecan Aslan’ın hayatını kaybettiği olayın hükümlüsüne yönelik cezaevinde gerçekleşen silahlı saldırıyla ilgili davada Gültekin Alan, tanık olarak verdiği ifadesinde dört isim verdi. Mahkeme, ifadesini inandırıcı bulmadı.

Özgecan Aslan Dosyasında İtiraf: Cezaevindeki Olayı 4 Kişi Planladık
Abone Ol

Mersin’in Tarsus ilçesinde 2015 yılında bindiği minibüste öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın hükümlüsü Ahmet Suphi Altındöken’in 2016 yılında Adana Cezaevi’nde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmesine ilişkin yürütülen davada yeni gelişmeler yaşandı. Sanıklardan Gültekin Alan, tanık olarak verdiği ifadede, cinayeti dört kişiyle birlikte planladıklarını iddia etti.

Adana Cezaevi’nde 2016 Yılında Silahlı Saldırı Gerçekleşti

11 Nisan 2016 tarihinde Adana Cezaevi’nde hükümlü Ahmet Suphi Altındöken ve babası Necmittin Altındöken, aynı koğuşta kalan Gültekin Alan tarafından tabancayla hedef alındı. Saldırıda Ahmet Suphi Altındöken hayatını kaybetti, babası Necmittin Altındöken ise yaralandı.

Olay sonrası başlatılan soruşturma kapsamında Gültekin Alan’ın yanı sıra infaz koruma memuru Hacı Ahmet Ö., hükümlü Hüsamettin B., eşi Gamze B., Ahmet Tekin B., Ferat Y. ve Serkan A. hakkında Adana 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

Gültekin Alan’a Ağırlaştırılmış Müebbet ve 29 Yıl Ceza Verildi

Yargılama sonunda mahkeme, Gültekin Alan’ı “tasarlayarak adam öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm etti. Ayrıca, “tasarlayarak adam öldürmeye teşebbüs” suçundan 18 yıl, “hakaret” suçundan 1 yıl 4 ay, “yasak eşyaları cezaevine sokmak” ve “6136 sayılı Yasaya muhalefet” suçlarından 6 yıl, “infaz koruma memurlarını hürriyetinden alıkoymadan” ise 4 yıl 5 ay 10 gün olmak üzere toplamda 29 yıl 9 ay 10 gün hapis cezası verildi. Diğer sanıklar delil yetersizliği gerekçesiyle beraat etti.

Yargıtay Beraat Kararlarını Bozdu, Dosya Geri Gönderildi

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi ve Gültekin Alan’ın “ayrıntılı ifade vereceğim” dilekçesi üzerine Yargıtay 1. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin verdiği beraat kararlarını bozarak davanın yeniden görülmesini istedi. Yeniden yargılama sonunda Adana 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Alan dışında kalan sanıklar hakkında üçüncü kez beraat kararı vererek Yargıtay’ın bozma kararına direndi.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Gültekin Alan hakkındaki mahkûmiyet kararlarını onarken, diğer sanıklar için verilen beraat kararlarını eksik araştırma gerekçesiyle bozdu. Kararda, “şüpheden sanık yararlanır” ilkesine dikkat çekildi.

Alan: “Silahı Cezaevine Getirttiren Ahmet Tekin B., Masrafını Ödeyen Ferat Y.”

Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun kararı sonrası dava tekrar Adana 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada tanık olarak dinlenen Gültekin Alan, şu ifadeleri kullandı:

“Siz cezaevine silahı sokanlara ceza vermediniz ki ben silahı cezaevine sokanları söyleyeyim. Bu nedenle silahı cezaevine sokanlarla ilgili beyanda bulunmayacağım. Bu silahın sokulması ile ilgili Hüsamettin ve eşini suçladınız. Adamların bu suçla hiçbir ilgisi yoktur. Benim kararım onandı, niçin bana bunu soruyorsunuz.”

Mahkeme başkanının beraat kararlarının kısmen bozulduğunu hatırlatması üzerine Alan, ifadesine şu şekilde devam etti:

“Beraat kararları bozuldu ise söyleyeceğim. Biz bu cinayeti işlemeye 4 kişi birlikte karar verdik. Birisi Ferat Y., birisi Ahmet Tekin B., diğeri de Adem Ç.'dir. Silahı cezaevine getirttiren Ahmet Tekin B.'dir. Silahın cezaevine geliş masrafını ödeyen de Ferat Y.'dir.”

Sanıklar Suçlamaları Reddetti, Mahkeme Beraat Verdi

Gültekin Alan’ın bu ifadelerine rağmen, diğer sanıklar suçlamaları reddetti. Mahkeme, Gültekin Alan’ın beyanlarını inandırıcı bulmadı ve şu gerekçelerle beraat kararı verdi:

“Sanıkların inkara yönelik istikrarlı savunmaları, müşteki infaz koruma memurlarının beyanları, bilirkişi raporları ve kamera kayıtlarında cezaevine silah sokulmasına ilişkin doğrudan bir delilin bulunmaması dikkate alındığında; sanıkların cezalandırılmasına yeterli her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil elde edilememiştir.”

Sanıklardan Ferat Y. hakkında ise tensip zaptında sehven yapılan hata nedeniyle karar verilmedi. Hata sonradan fark edilince, Ferat Y. yönünden yargılamanın devamına hükmedildi.

Gerekçeli Kararda "Şüpheden Sanık Yararlanır" İlkesi Vurgulandı

Mahkemenin gerekçeli kararında şu ifadelere yer verildi:

“Sanığın bir suçtan cezalandırılabilmesi için suçun hiçbir şüpheye mahal bırakmayacak kesinlikle ispatlanması gerekmektedir. Gültekin Alan'ın savunmaları, çelişkili beyanları, diğer sanıkların istikrarlı inkârları, kamera kayıtları ve bilirkişi raporları birlikte değerlendirildiğinde; sanıkların üzerine atılı suçları işlediklerine dair yeterli ve kesin delil bulunmadığından, 5271 Sayılı CMK’nın 223/2-e maddesi uyarınca beraatlarına karar verilmiştir.”