Bireyin yaşam serüvenin anne karnında başlamasıyla birlikte, gelişim seyri de hayat defterine yazılmaya başlamaktadır. Anne karnında başlayan macera, bebeklik çocukluk gençlik yetişkinlik ve yaşlılık dönemi ile devam ederken, bu süreçte insan devamlı gelişmekte ve hayata adapte olmayı öğrenmektedir. Bu gelişim sürecinde hem iyiyle hem kötüyle karşılaşan insanoğlu bazen iyiyi bazen kötüyü benimsemekte, bulunduğu ortam, mekan, çevre vs. gibi etkenlerle yaşam felsefesinin oluşmasına zemin hazırlamaktadır,Ailesinden,arkadaş çevresinden,bulunduğu ortamdan aldıkları tohumlarla eğitim hayatına başlayan bireyin eğitim dünyasından aldıklarını da birleştirmesiyle yoğrulması ve gelişme süreci devam etmektedir. Bu tohumların meyvesinin artısıyla eksisiyle ortaya çıkmaya başlaması, yaşam seyrinin her kademesinde kendisini göstermeye başlamakta ve yıllar geçtikçe bu öğrendiklerini düşünmekte, konuşmakta, yaşamakta ve hissetmektedir.
Fizyolojik, psikolojik, sosyolojik pekçok etkenlerle hayatını devam ettiren bireyin akademik eğitim hayatına başlamasıyla birlikte o zamana kadar yaşamış olduğu herşey onun öğrenmesinde etkili olmakta ve geleceğinin örülmesinde önemli kilit taşlarını oluşturmaktadır. Bu kilit taşlarının entegrasyonu kişiden kişiye değişmekte, bazılarına modern bir gelecek bazılarına ise basit ve sorunlu bir hayat doğurmaktadır.
Bireyin yaşam seyrindeki akademik eğitim sürecinin, bu altyapılardan gelen mekanizmaların etkisiyle daha iyi veya daha kötü olması yazımızın temelini oluşturmaktadır. Pek çok ebeveynin çocuğuna özel imkanlar (Özel ders aldırması, özel okullara göndermesi, kurslara göndermesi) sunması fakat sonucu değerlendirdiğinde istediği sonuca ulaşamaması konumuzun en önemli kritik noktasıdır. Önce gelişim sonra eğitim ifadesinin altında da bu konu yatmaktadır.
Peki çözüm nedir ? Ne yapmak gerekmektedir ? Çocuklarımızın yıllardır üzerinde taşıdıkları yüklerle dolaşmasını, beyinlerinde dolaşan zihinlerini kurcalayan ve derse entegre olamamalarını sağlayan o sıkıntıların neticeye bağlanamamasını, o kadar özel ders almalarına rağmen başarıya ulaşamamalarını, o kadar imkana rağmen hayata tutunamamalarını nasıl çözmek gerekmektedir.
Belkide tüm bunlardan daha önemlisi bireyi tanımakla başlamaktadır,bir çoğumuz çocuklarımızı tanımakda güçlük çekiyoruz bizim gördüğümüz becerilerle değil, yaşına ve performansına uygunluğuna göre tanımak gerekmekte baskın yönleri keşfedilmeli baskın olmayan yönleri ise yardımlarla desteklenmeli.Çocuklarımızın akademik hayatlarının, gelecek hayatlarındaki başarılarının ve hayatlarında hep taşıyacakları geçmişten biriktirdikleri sorunlarınn ve bu sorunların getirdiği yaşam kalitesindeki zaafiyetin giderilmesi için bugün neler yapmak gerekmektedir. Öncelikle geniş bir analiz yapıp bu geçmişin ortaya çıkarılması daha sonra ise bu problemlerin teker teker çözülmesi için çalışmalar yapılması gerekmektedir. Hayatın kalitesini arttıracak olan ve akademik çalışmalarda daha hızlı ve etkili sonuçlara ulaşmayı sağlayacak olan bu işlemler, geleceğimizi değiştirmemize vesile olacak başarılı ve güçlü bir hayatın kapılarını aralayacaktır.
Mutlu, başarılı, sağlıklı ve sorunsuz bir hayat dilerim . Önce gelişim sonra eğitim.