Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ (OEDAŞ), şebeke varlıklarının izlenmesini ve yatırım ile projelerin daha verimli kullanılmasını sağlamak amacıyla Coğrafi Bilgi Sistemi'ni (CBS) yüzde 100 yerli bir yazılıma dönüştürmek için çalışmalara başladı.
Çalışmalarına başlanan Şimşek adı verilen bu proje kapsamında yabancı menşeli yazılımlara ödenen yüksek ücretlerin yurt içinde kalması, sektöre özgü geliştirmelerle verimliliğin artırılması ve yüksek güvenlikli bir yazılım geliştirilmesi hedefleniyor.
OEDAŞ'ınüzerinde çalıştığı Şimşek adlı CBS yazılımının, kullanıcıların farklı veri kaynaklarında ve çeşitli formatlarda depolanan coğrafi veriyi okuyabilen, bu veriyi elektrik dağıtım sembolleri ile harita üzerinde çevrim içi ve çevrim dışı bir şekilde görüntüleyebilen ve kullanıcıların bu veriler üzerinde düzenleme yapmasına imkan tanıyan bir altyapıya sahip olması bekleniyor.
Deprem gibi soğal afetlerde veya zorlu coğrafi şartlarda OEDAş ekipleri yazılımın çevrim dışı çalışma özelliğinden yararlanarak internet erişimleri olmadan da verilere erişebilecek ve gerekli müdahaleleri anında yapabilecek.
Saha ekiplerinin operasyonlarını kolaylaştırmak amacıyla artırılmış gerçeklik teknolojilerini kullanarak ekiplerin kabloların nereden geçtiğini, sistemlerin nasıl yapılandırıldığını tablet veya mobil cihazları üzerinden görüntüleyebilmesine olanak sağlayacak.
OEDAŞ Direktörü Muzaffer Yalçın “OEDAŞ olarak yalnızca sektörümüzde bir ilke değil, ülkemizde de öncülerden biri olacak bir proje için çalışmaya başlamanın heyecanını yaşıyoruz. ŞİMŞEK ile coğrafi bilgi sistemlerinde kullanılan yabancı menşeli ürünlere yüzde 100 yerli bir alternatif sunarak, yüksek güvenlikli, modüler ve geliştirilebilir bir çözüm üretmeyi amaçlıyoruz. Projemizin öncelikli hedefi, operasyonel süreçlerimizi daha verimli hale getirirken bu süreçlerin yüksek maliyetli yabancı yazılımlardan bağımsız olarak yürütülmesini sağlamak. Böylece abonelik süreci, kesinti yönetimi gibi konularda avantaj elde ederek tüketici memnuniyetini de artıracağız.” kaydetti.
OEDAŞ Direktörü Yalçın, Teosoft iş birliği ile geliştirdikleri yazılımın EPDK tarafından da takip edildiğini, projenin başarıyla sonuçlanması durumunda yazılımın OEDAŞ'ın yanı sıra Türkiye genelinde faaliyet gösteren 21 elektrik dağıtım şirketi ve bunun akabinde doğal gaz şirketleri tarafından da kullanılma potansiyeli olduğunu vurguladı.
Yalçın, CBS'nin coğrafi verilerin toplanması, saklanması, işlenmesi ve analiz edilmesine imkan sağlayan bir sistem olduğunu kaydetti. Elektrik dağıtım sektöründe, altyapının yönetimi, arızaların tespiti, şebeke optimizasyonu ve yatırım planlamaları gibi kritik süreçlerde kullanılan CBS, sahadaki operasyonel faaliyetlerin yönetiminde kritik bir işlevi var. CBS, harita üzerinde elektrik hatlarının, trafoların, arıza noktalarının ve tüketici bilgileri gibi verilerin yönetilmesine imkan sağlar. Bu sistemler sayesinde dağıtım şirketleri operasyonlarını daha verimli, güvenli ve düşük maliyetlerle yönetebilir.