Anayasa Mahkemesi eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle kadınların eşlerinin soyadını alma zorunluluğunun değiştirilmesini öngörmüştü.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda sunulan 9'uncu Yargı Paketi olarak bilinen kanun teklifinde kadınların eşlerinin soyadını alma zorunluluğu yeniden getirilmişti. Teklif o haliyle Adalet Komisyonu'nda kabul edildi ama sonrasında teklifin genel kurul görüşmelerinde o madde çıkarıldı.
TBMM Genel Kurulu’nda 9. Yargı Paketi olarak bilinen “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kabul edilerek yasalaştı.
Teklif metninde, evli kadının bekarlık soyadını ancak eşinin soyadıyla birlikte kullanılmasını öngören hüküm siyasi partilerin ortak önergesiyle metinden çıkarıldı.Aksi bir düzenleme yapılmazsa, evli kadınlar istemeleri halinde sadece bekarlık soyadını kullanabilecek.
Metinden çıkarılan düzenleme şöyleydi:
“Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır. Şu kadar ki; kadın evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Kadının soyadı, kendi soyadı ile önceki kocasının soyadından oluşuyorsa kadın bu soyadlarından sadece birisini evleneceği kocasının soyadının önünde kullanabilir.”