İYİ Parti Eskişehir Eğitim Politikalarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Nalan Eren Benakay şu ifadeleri seslendirdi;

"Kıymetli hemşehrilerimiz, sevgili veliler ve öğrencilerimiz, aziz dava arkadaşlarım, basınımızın güzide temsilcileri, 
Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. 
2022 – 2023 Eğitim ve Öğretim yılının, öncelikle ülkemize ve Eskişehir’imize hayırlı olmasını diliyorum…Geleceğimizi emanet edeceğimiz öğrencilerimize, evlatlarımıza üstün başarılar temenni ediyorum. 
Kıymetli hemşehrilerimiz, sorunsuz bir sene geçirmeyi, yeni eğitim ve öğretim yılımızın açılışını   coşku ve umutla kutlamayı çok isterdik ama ülkemizin ve Eskişehir’imizin durumu ne yazık ki buna izin vermiyor. 
Çünkü bir üniversite şehri, dolayısıyla bir öğrenci şehri olan Eskişehir’imizde öğrencilerimizin sorunları çok büyüktür…

  İlimizdeki Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlarda yatak ücreti genel olarak 700 TL olarak belirlenmiştir. 
Öğrencinin almış olduğu aylık öğrenim kredisi ise sadece 850 liradır. Düşünün, KYK yurdunda aylık 700 lira yatak parası veren bir öğrencinin, elinde kalan 150 TL’siyle bir ayı geçirmesi mümkün müdür?  
Bu evladımız ulaşım araçlarına nasıl binecektir? Kitaplarını, en basit kırtasiye ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaktır?  
 
Daha kötüsü, KYK yurduna yerleşemeyen öğrencilerin durumudur.  
Çünkü, Apart tipi özel öğrenci yurtlarında tek kişilik odaların fiyatı 3.000 liradan, iki kişilik odaların fiyatı ise 2.500 liradan başlamaktadır. 
Ranzalı odalarda bile yatak fiyatları 1.800 liradan başlamaktadır… 
Stüdyo tipi öğrenci evlerinin kiraları ise 3.000 liradan aşağı değildir.  
Bu öğrenciler nerede yatacak, nerede barınacaklardır?  Ne yiyip ne içeceklerdir. Bu zorluklar altında nasıl ders çalışacaklar derslerine nasıl konsantre olacaklar, nasıl eğitim göreceklerdir? 
 
Kıymetli hemşehrilerimiz! 
2022-2023 öğrenim yılında İlimizdeki üç üniversite de toplam 12 bin öğrenci üniversite öğrenimine başlayacaktır. 
KYK yurtlarındaki yatak kapasitesi sınırlı sayıdadır. Ranzalar çoğaltılmış kalabalık ve konforsuz odalar oluşturulmuş durumdadır.
Bu durumda bile, öğrencilerimizin çoğunluğu KYK yurtlarına yerleşemeyecektir… 
Bütün zorluklarına rağmen, KYK yurtlarında yer bulabilen şanslı öğrencilerin dışında kalan ve böylece özel yurtlara ve apart evlere mahkûm edilen çok sayıdaki öğrencilerin durumu ne olacaktır? 
Bu öğrencilerin büyük çoğunluğunun; işçi, memur, küçük esnaf, emekli, çiftçi gibi dar gelirli aileler olduğunu düşünürsek, bu aileler evlatlarının eğitim masraflarını nasıl karşılayacaklardır? 
Hükümet daha bu ayın başında doğal gaza %20, elektriğe %20 yeni zam yaptı…Önümüz kış….
Bir öğrencinin bir aylık masrafı neredeyse asgari ücrete ulaşmış durumda… 

Buradan Hükümet yetkililerine sesleniyoruz. Öncelikle Yeni yurtlar açınız… Yurt fiyatlarını minimum seviyeye indiriniz... Kredi ve burs ücretlerini arttırınız. Ayrıca üç öğün sağlıklı, hazırlanmış yemeği, öğrencilerimizin tamamına ücretsiz ikram ediniz. 
Bunun için Devletimizin kaynaklarını, Milletimizin emeği olan vergi ve diğer gelirlerini yandaş müteahhitlere, birkaç maaşlı danışmanlara ve partililerinize değil gençlerimize kullanınız. 

Geleceğimizin teminatı gençlerimiz, eğitim aldıkları alanlarda çağın gereği araştırmacı kendi alanları ile ilgili yeni projeler üreten, donanımlı geleceğe umutla bakan, vizyon ve misyon sahibi, vatanı için, milleti için çalışan, üreten ve mutlu insanlar olmalıdırlar.  

2022- 2023 eğitim öğretim yılının açılışı ile birlikte bu konu ile ilgili sorunlar yumağından hangisine değineceğimizi şaşırmış durumdayız. 
Her bir başlık günlerce çözümleri ile anlatacağımız uzun uzun konferanslar konusudur. 

-Anasınıfına başlayacak öğrencilerimizin yıllık eğitim aidatı kırtasiye giyim gibi zorunlu giderleri ile birlikte harcayacakları miktarın toplamı asgari iki bin lira civarındadır. 
İlkokula başlayacakların bu giderleri bin beş yüz lira civarındadır. 
Ortaokul ve liselere gideceklerin bu harcamaları iki bin lira civarındadır. Bu hesaba orta okul ve liselerde talep edilen Okul kayıt parası ücretini dahil etmiyoruz.

Ekonomik krizin en yoğun hissedildiği bu dönemde derin yoksulluğun etkilediği öğrencilerimiz ve velileri bu giderleri nasıl karşılayacak? Bu konuda İYİ PARTİ Kalkınma Politikaları Başkanlığımızın hazırladığı RÜZGAR GÜLÜ Projesi ile öğrencilerimize ruhsal ve fiziksel gelişmelerini desteleyecek,  uzmanlarca hazırlanan iki öğün yemek ücretsiz olarak dağıtılabilecektir. Bu projenin maddi kaynakları hazırdır. Ayrıca bu işte çalıştırılmak üzere ev kadını anneler istihdam edilecektir. Böylece kadın işsizliği azaltılmış olacaktır.
 
- Ülkemizde Taşımalı sistemde yer alan öğrenci sayımız sayısı 732 bindir. Bugün itibarı ile bu sisteminin ihalesi halen yapılamamıştır. İYİ PARTİ olarak iktidara geldiğimiz gün, köy okulları açılacaktır. Böylece, bu çocuklarımızı bu külfetli sistemden kurtaracağız. 

-Meslek Liselerini tercih eden öğrencilerimizin iş bulma kaygıları günden güne artmaktadır. Bu öğrencilerimizin Alan seçimleri istihdam ihtiyacına göre yapılmalı ve eğitimleri daha çok uygulama ağırlıklı olmalıdır. Okulu bitirdiğinde mesleki beceri ve donanıma sahip kalifiye elaman olarak yetişmiş, iş kaygısı olmayan mesleğinde uzman bireyler olarak yaşamlarını şekillendirebilmelidirler.

-Dezavantajlı çocuklarımızın eğitim ve öğretim faaliyetlerini tamamen devlet sorumluluğuna alınması İYİ PARTİ iktidarında gerçekleşecektir.

-Eğitim ve Öğretimin en temel ayağı öğretmenlerimiz ise başöğretmen, uzman öğretmen, kadrolu öğretmen, sözleşmeli öğretmen, ücretli öğretmen, diye ayrıştırılırken, atanamayan öğretmenler, intihar eden öğretmenler kanayan yaramızdır. 

-Öğretmenlik bir kariyer mesleği değildir. Gönül işidir. İYİ PARTİ İktidarında eğitim fakültelerine ihtiyaca göre alınan adaylar stajlar eşliğinde en donanımlı şekilde yetiştirilecektir. Mezun olunca atanan bu öğretmenlerimiz beşinci yılını doldurduğunda mesleki açıdan en iyi noktaya geldiği kabul edilecektir. Derece artırımı ve ek ödeneklerle taltif edilecektir. Aynı uygulama 15. Yılda yeniden bir derece verilerek tekrarlanacaktır.

- Özel Eğitim ve Öğretim kurumlarının bir kısmında çalışan özlük haklarını alamayan, asgari ücret bile verilmeyen, haftada 60 saat çalıştırılan öğretmenlerimizin sorunları daha da vahim olarak sürmektedir. Bu konuda yapılacak ilk iş eğitimden alınan KDV’nin kaldırılmalıdır.
İYİ PARTİ iktidarında sadece başlıklar halinde dile getirmeye çalıştığımız bu sorunlar ve özet olarak değindiğimiz çözümler en geniş detayı ile hazırdır.

Bu çözüm önerilerimizi ayrı bir basın toplantısında   detayları ile de ilk fırsatta anlatacağız. 
#AzKaldı.  2023 – 2024 Eğitim Öğretim yılında yukarıda başlıklar halinde değindiğimiz sorunların ve dile getirilemeyen tüm sorunların, çözümlerini uygulamış şekilde başlayacağız."

NALAN EREN BENAKAY