Operasyon kapsamında, 28 Ocak 2024 tarihinde Santa Maria İtalyan Kilisesi'ne gerçekleştirilen saldırının planlayıcılarından biri olan ve saldırıda kullanılan silahı temin eden DEAŞ'lı terörist Viskhan Soltamatıov İstanbul’da yakalandı.

MİT’in yürüttüğü kapsamlı istihbari çalışmalar neticesinde, saldırının failleri ve DEAŞ'ın Horasan Vilayeti (ISKP) unsurları daha önce tespit edilmişti.

Viskhan Soltamatıov'un, Afganistan merkezli ISKP yapılanmasıyla bağlantılı olarak Türkiye'de faaliyet gösterdiği belirlendi.

AK Parti MYK'da Kritik Toplantı! Vatandaşın En Büyük Sorunu Erdoğan’ın Gündeminde AK Parti MYK'da Kritik Toplantı! Vatandaşın En Büyük Sorunu Erdoğan’ın Gündeminde

Soltamatıov'un sorgusunda, Santa Maria İtalyan Kilisesi'ne yönelik saldırı öncesi planlamalar ve ISKP'nin adam kazanma, finans ve lojistik faaliyetleri hakkında detaylı bilgiler verdiği öğrenildi.

MİT tarafından Aralık 2023'te gerçekleştirilen diğer operasyonlarda, DEAŞ'ın Türkiye'deki sinagog ve kiliselerin yanı sıra Irak Büyükelçiliği'ne yönelik eylem planları engellendi.

Operasyonlar sonucunda, birçok zanlı yakalandı, örgüte ait dijital materyaller ele geçirildi ve Türkiye'ye yönelik planlar başarısızlığa uğratıldı.