Yapılan açıklamada, sıcak hava dalgası tahmin edilmediği ve olağanüstü bir sıcaklık artışının söz konusu olmadığı vurgulandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Fevzi Burak Tekin, haftalık hava tahminine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Eskişehirspor’dan Kadınlara ve Çocuklara Anlamlı Destek Eskişehirspor’dan Kadınlara ve Çocuklara Anlamlı Destek

"YURDUN KUZEYDOĞU KESİMLERİNDE YAĞIŞLAR GÖRÜLECEK"

Tekin, bu hafta yağışların daha dar bir alanda görüleceğini, ülkenin kuzey kesimlerinde sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanakların etkili olacağını belirtti. Yarın Marmara, Batı Karadeniz ve Samsun hariç Orta ve Doğu Karadeniz’in kıyı bölgelerinde yağışların etkili olacağını söyleyen Tekin, Çarşamba günü Orta Karadeniz’in kıyı kesimlerinde ve Doğu Karadeniz’de yağışların kuvvetli olacağını tahmin etti. Trabzon, Rize ve Artvin’in kıyı bölgelerinde bu yağışların güçlü olacağını ekleyen Tekin, Perşembe ve Cuma günlerinde de kuzeydoğu bölgelerinde yağışların devam edeceğini ifade etti.

ÜÇ BÜYÜK İLİN HAVA TAHMİNİ

Tekin, İstanbul’da yarın sabah saatlerinde başlayacak yağışların gün boyunca aralıklı olarak devam edeceğini, hava sıcaklıklarının 30-31 derece arasında seyredeceğini belirtti. Ankara’da ise sıcaklıkların 29-32 derece arasında olacağını, İzmir’de ise yağış beklenmediğini ve sıcaklıkların 36-38 derece olacağını vurguladı. İzmir’de rüzgarın kuzeyden kuvvetli eseceği ifade edildi.

Rüzgarın yarın Marmara’nın güneybatısı, Kuzey Ege, Batı ve Orta Karadeniz’de, Çarşamba günü ise Marmara’nın güneybatısı ve Kuzey Ege’de kuzey yönlerden kuvvetli eseceği tahmin ediliyor. Tekin, Ege Denizi’nde deniz suyu sıcaklığının 27-29 derece, Akdeniz’de ise 29-31 derece arasında olacağını belirtti.

"ÇÖL SICAKLARI BEKLENMİYOR"

Tekin, Eyyam-ı Bahur sıcaklarıyla ilgili iddialara ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

"Türk kültüründe hava tahminiyle ilgili kullanılan bazı terimler var, bunlar arasında cemre düşmesi, kırkikindi yağışları ve pastırma sıcakları bulunuyor. Eyyam-ı Bahur ise günümüzde çöl sıcakları olarak adlandırılıyor. Ancak bu hafta için ülkemizde kavurucu sıcaklar veya çöl sıcakları tahmin edilmiyor. Sıcak hava dalgası beklenmiyor. Aksine, Karadeniz Bölgesi ve Doğu Anadolu’nun iç kesimlerinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında olması öngörülüyor. Batı ve güney kesimlerinde ise yer yer mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar görülebilir."

Tekin, Doğu Akdeniz’in kıyı kesimlerinde, Güneydoğu Anadolu’nun Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Gaziantep ve Adana çevrelerinde yer yer 40 dereceyi aşan sıcaklıkların olabileceğini, ancak genel olarak mevsim normallerinin üzerinde bir artış beklenmediğini ifade etti. Hava sıcaklıklarının genel olarak mevsim normallerinin altında seyredeceğini sözlerine ekledi.