Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi'ndeki istihdamın kolaylaştırılması için "bölge", "ihtisas", "sektör içi" ve "sektöre entegre" olmak üzere 4 yeni okul modelinin hayata geçirilmesi için çalışmalar sürüyor. 

Hayata geçirilmesi planlanan okul modellerine göre daha önce mesleki lise adıyla denizcilik, tarım, ticaret ve turizm alanlarında eğitim veren okullar yeniden yapılandırılarak ve her biri, o alandaki özel ihtiyaçlara yönelik eğitim verecek.

Bu dönüşüm, öğrencilere sektöre özel beceriler kazandırarak, iş gücü piyasasının taleplerine daha etkili bir şekilde yanıt vermeyi amaçlıyor.

Bakan Tekin Duyurdu! Sicil Affı ve Biometrik Kimlik Doğrulama Geliyor Bakan Tekin Duyurdu! Sicil Affı ve Biometrik Kimlik Doğrulama Geliyor

Bu ihtisaslaşma süreciyle, öğrenciler teorik bilgilerin yanı sıra, pratik uygulamalarla sektörün güncel taleplerine uygun beceriler kazanarak sektörle doğrudan ilişki içinde olan, öğrencilerin eğitim aldığı alandaki en yoğun iş gücü ihtiyacının bulunduğu bölgelerde yer alacak.

494 Okul İhtisaslaşıyor

Türkiye genelinde denizcilik, tarım, ticaret ve turizm gibi alanlarda eğitim veren toplam 494 meslek lisesi, ihtisaslaşmış okullar olarak yeniden yapılandırılıyor. Bu okullar, denizcilik mesleki ve teknik Anadolu lisesi, tarım mesleki ve teknik Anadolu lisesi, ticaret mesleki ve teknik Anadolu lisesi ve turizm mesleki ve teknik Anadolu lisesi adı altında eğitim vermeye devam edecek.

Özellikle ticaret alanlarında "bilişim teknolojileri", "büro yönetimi ve yönetici asistanlığı", "muhasebe ve finansman", "pazarlama ve perakende" ve "ulaştırma hizmetleri" gibi farklı alanlarda eğitim veren 291 okul, mesleki eğitimde ihtisaslaştırılarak gençlere iş dünyasında karşılaştıkları zorluklarla başa çıkabilmesi için gerekli bilgi ve becerileri kazandırılmayı amaçlanıyor.

Konaklama ve seyahat hizmetleri ile yiyecek içecek hizmetleri bölümlerinin birlikte bulunduğ "otelcilik ve turizm meslek lisesi" kapsamındaki 137 okul da yeni sisteme dâhil edilecek.

Bu yeni uygulama ile mesleki eğitimde daha verimli bir sistem yaratmayı ve öğrencilerin iş gücü piyasasına daha nitelikli bir şekilde hazırlanması hedeflenirken yeni okullar, öğrencilerin hem teorik hem de pratik anlamda gelişmelerine olanak tanıyacak, sektörel talepleri karşılayan bir eğitim anlayışını benimseyecek. Bu sayede, sanayi ve iş dünyası ile daha güçlü bir bağ kurarak, gençlerin istihdam edilebilirliklerini artırmak amaçlanıyor.