Atatürkçü Düşünce Derneği Eskişehir Şubesi, Memleket Sevdalıları Derneği Eskişehir Şubesi, Sivil ve Sosyal Yaşam Derneği ve Adaletin Hukuku ve Parlamenter Demokrasi İdeali Platformu'ndan ortak basın açıklaması geldi.

Adaletin Hukuku ve Parlamenter Demokrasi İdeali Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Ektaş şu ifadeleri seslendirdi;

“Burası ATATÜRK Stadyumudur” diye seslenmek için aramızda bulunan siz değerli katılımcılar, destek için yanımızda duran Sivil Toplum Örgütlerimizin Yöneticileri, basınımızın değerli temsilcileri; etkinliği düzenleyen demokratik kitle örgütlerimiz olan Atatürkçü Düşünce Derneği Eskişehir Şubesi, Memleket Sevdalıları Derneği Eskişehir Şubesi, Sivil ve Sosyal Yaşam Derneği ile Adaletin Hukuku ve Parlamenter Sistem İdeali Platformu adına hepinize hoş geldiniz diyorum.

Millet, aynı topraklar üzerinde yaşayan, aralarında dil, tarih, gelenek, görenek, duygu, kader ve ülkü birliği olan insanların oluşturduğu topluluklardır. 

Ancak, takdir edilecektir ki insan toplulukları, kalabalıklar kendiliğinden Millet olmazlar. Bir topluluğu millet yapan, bireyleri birbirlerine bağlayan ortak değerleridir. Dil, kültür, tarih, bayrak, marş, toprak yanında devlet kurucuları, kahramanlar, büyük fedakarlık ve hizmetleri geçenler de her Milletin ortak değer kavramları arasındadır.

Bu bağlamda, Milletimizin ortak değerlerinden biri de Cumhuriyetimizin kurucusu, mazlum ve tutsak milletlerin esin kaynağı, çağdaşlaşmanın yolunu açan devrimlerin mimarı Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK'tür.

ATATÜRK'süz bir Türk Milleti düşünülemez.
Stadyumlar ise, spor müsabakalarının yapıldığı sahalardan çok daha fazlasıdır toplumsal hayatımızda. Stadyumlar, spor, konser, miting gibi kitlesel etkinliklerle yurttaşların bir araya geldiği, birlik ve beraberlik motivasyonunun enjekte edildiği, ruh ve heyecanının yükseltildiği yerlerdir. İnsanlık tarihinin en eski ama en büyük binalarının anfitiyatrolar, arenalar olması bundandır. 

İlimizde, 1952 yılında inşası tamamlanan ve hizmete açılan stadyumumuza Atatürk ismini veren düşünce, çok anlamlı, anlamlı olduğu kadar da işlevsel bir amaç gütmüştür.

Ortak değerimiz ATATÜRK adının, birlik düşüncesinin içselleştirilmesine ve geliştirilmesine hizmet eden stadyuma verilmesi olgunlaşmış ve bilinçli bir MİLLİ DÜŞÜNCE ANLAYIŞININ dışa vurumudur.
1952 yılında inşa edildikten sonra Eskişehir Atatürk Stadyumu olarak tescil edilen,  şehrimizin arması şanlı Eskişehirspor’umuz ve hemşerilerimizle bütünleşen, her birimizin eşsiz anılara sahip olduğu ATATÜRK Stadyumu; hizmet verdiği 2016 yılına kadar ülkü ve kader birliği yapan, vatansever Eskişehir halkının kimi zaman sevinçlerini, kimi zaman hüzünlerini paylaştığı, hep bir ağızdan marşların söylendiği, bağımsızlık, özgürlük, sloganlarının atıldığı, kucaklaşmaların yaşandığı büyük evi olmuştur. 2016 yılında ise bugün önünde durduğumuz stadyum hizmete alınmış, şehir merkezinde bulunan stadyum ise yıkılmıştır.
Ancak, bu yer değiştirme sırasında ne hikmetse ATATÜRK adı kaldırılarak stadyum   İlimizin ve milletimizin hiçbir anısını, kültürünü, değeri çağrıştırmayan ruhsuz ve kişiliksiz bir adla “Eskişehir Yeni Stadyumu” olarak tescillenmiştir. 

Kurtuluş Savaşını, Türkiye Cumhuriyetini, laik devleti, başta hukuk olmak üzere laik devrimleri, özgürlük ve bağımsızlığımız hazmedemeyen dış mihraklar ile onların içimizdeki hain işbirlikçilerinin hedefi, her zaman Atatürk olmuş, her fırsat bulduklarında Atatürk’e saldırmışlar, Atatürk’ün ismini her yerden ve aslında Türk Milletinin hafızalarından silmeye kalkışmışlardır. Stadyumdan ATATÜRK adının kaldırılması da hemşerilerimizin büyük bölümü tarafından bu alçak düşüncenin bir eylemi olarak algılanmış, büyük tepkiyle karşılanmıştır.

Aradan geçen 6 yıl boyunca yükselen tepkilere rağmen isim değişikliği konusunda adım atılmamış, geçen yıl Ekim ayında Sayın Nabi Avcı tarafından söz verilmesine rağmen bu söz de tutulmamıştır. 

En son bir vatandaşımızın CİMER’e başvurusu üzerine, Gençlik Spor Bakanlığı Eskişehir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından verilen cevapta da Yeni Stadyumun ‘Eskişehir Yeni Stadyum’ u olarak adlandırıldığı ve hala bu isimle devam etmekte olduğu bildirilmiştir. Cevaptan, stadyumun isim değişikliği için bir çalışma yapılmadığı da anlaşılmaktadır.

Konunun aydınlığa kavuşturulması, söz verildikten sonra herhangi bir kurum ya da kişi nezdinde girişimde bulunup bulunulmadığının belirtilmesi, girişimde bulunulmuşsa ATATÜRK isminin stadyuma verilmesini engelleyenlerin kimler olduğunun ve gerekçelerinin açıklanması yönündeki sorular da cevaplanmamış, sessiz kalınarak konunun birkaç gün içinde tekrar unutulacağı, gündemden düşeceği hesabıyla hareket edilmiştir. Ancak hesaplarında yanılmışlardır. İşte biz bugün buradayız, konunun takipçisiyiz, sorun çözülmezse yine burada olacağız. 

Hukuk alanında yerleşik bir sözü hatırlatmak istiyorum. Sükut ikrardan gelir. Yetkililerin sessizliği, suçlamaları kabul ettikleri anlamına mı gelmektedir, bilmek istiyoruz. Eğer ki, ATATÜRK Onlarında saygı duyduğu ortak milli önder ve değerimizse, soruları cevaplamalı, çözümü ortaya koymalıdırlar.

 Kitle örgütleri olarak bizler, bu oldu bittiyi kabul etmiyoruz. Stadın gerçek ismi olan ATATÜRK Stadyumu afişini huzurlarınızda temsili olarak asıyoruz.

Başta Eskişehir’i temsil eden milletvekilleri olmak üzere, Gençlik ve Spor İl Müdürüne, Gençlik ve Spor Bakanına ve diğer yetkililere sesleniyoruz. 

Stadın gerçek adı olan ATATÜRK Stadyumu isminin tescillenmesi bir hafta 10 günlük yazışma, evrak işidir. Eskişehir kamuoyunu oyalamayın. Stadın adını tescil ettirin, tescil belgelerini kamuoyuyla paylaşın,  stat ve yönlendirme levhalarını değiştirin. 

Atatürk’ün anısına ve bizlerin hassasiyetlerine yapılan bu saldırıyı unutmadığımızı, unutmayacağımızı, stadın adının Atatürk Stadyumu olarak tescillenene kadar mücadelemize devam edeceğimizi bir kez daha belirtiyor, hepinizi saygıyla selamlıyoruz.