Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan tebliğ taslağına göre, fiş vermeyen esnafın yanı sıra fiş almayan müşterilere de ceza kesilecek. 
Fiş almayan tüketicilere 5 bin TL özel usulsüzlük cezası uygulanacak. Fakat tüketici, fiş vermeyen satıcıyı 5 iş günü içinde bildirdiği takdirde ceza almaktan kurtulacak.

Esnaf için ceza miktarı, her tespit sonrasında artacak. İlk kez fiş kesmediği tespit edilen esnafa belirli bir ceza kesilirken, ikinci kez tekrarlanması durumunda ceza 20 bin TL, üçüncüsünde 30 bin TL, dördüncüsünde 40 bin TL olacak. 

Gram Altının Fiyatı 3 Bin TL’ye Ulaştı! Haberi Duyan Kuyumcuya Akın Ediyor Gram Altının Fiyatı 3 Bin TL’ye Ulaştı! Haberi Duyan Kuyumcuya Akın Ediyor

Altıncı kez tespit edilmesi halinde ise 100 bin TL’ye kadar ceza uygulanacak.

Tebliğ taslağında, vergi cezalarına ilişkin örnekler de paylaşıldı. Bunlardan biri, çocuğuna oyuncak alan bir babanın fiş almaması üzerine 5 bin TL ceza kesilmesi örneği oldu. 

Aynı şekilde, fiş vermeyen satıcıya da Vergi Usul Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince ceza uygulanacak. Bu düzenleme ile piyasadaki vergi kaybının önüne geçilmesi hedefleniyor.