Bakan Şimşek'ten Açıklama "Önceliğimiz Dezenflasyon ve Fiyat İstikrarıdır" Bakan Şimşek'ten Açıklama "Önceliğimiz Dezenflasyon ve Fiyat İstikrarıdır"

Bu zorluğa çözüm olarak bir kamu bankası ortak konut kredisi kampanyası başlattı. Artık birden fazla kişi, gelir beyanında bulunarak ortak bir konut kredisi alabilecek. Kampanyanın detayları ve bu yeni yöntemle ilgili merak edilenler Milliyet'e açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı tarafından şu şekilde aktarıldı:

"Son zamanlarda konut edinimi, yüksek faiz oranları ve sınırlı kredi imkanları nedeniyle giderek zorlaştı. İpotekli satışlarda belirgin bir düşüş yaşanıyor. TÜİK'in verilerine göre haziranda ipotekli satışlar bir önceki yılın aynı dönemine göre %49,4 azaldı ve toplam konut satışları içindeki payları %8,6'ya geriledi. Bu durum, kredi ile konut ediniminin ne kadar sınırlı kaldığının bir göstergesidir.

Ortak konut kredisi kampanyası, en az 2, en fazla 5 kişinin bir araya gelerek hisseli bir şekilde konut kredisi alabileceği bir model sunuyor. Ortaklar arasında herkesin kredi çekme zorunluluğu yok; bazıları kredi alabilirken, diğerleri nakit desteği sağlayabilir. Önemli olan her ortağın ödeme yapabilecek finansal kapasiteye sahip olması ve taşınmazın değerinin SPK lisanslı firmalar tarafından doğrulanmasıdır.

Kampanyada faiz oranları nasıl belirleniyor?
Bu tür alımlarda konut hisseli olarak paylaşılır ve SPK tarafından yetkilendirilmiş değerlendirme kuruluşları tarafından belirlenen kredi tutarları sınırları BDDK tarafından da gözlemlenir