Bu yıl kredi borçları nedeniyle yasal takibe düşene kişi sayısı artışta.Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi tarafından yayımlanan veriler, artan faiz oranları ve ekonomik yavaşlamanın borçlular üzerindeki etkilerini gözler önüne seriyor.

AK Parti MYK'da Kritik Toplantı! Vatandaşın En Büyük Sorunu Erdoğan’ın Gündeminde AK Parti MYK'da Kritik Toplantı! Vatandaşın En Büyük Sorunu Erdoğan’ın Gündeminde

TBB Risk Merkezi'nin 2024 yılı Haziran ayına dair verilerine göre, bireysel kredi kartı borçları nedeniyle yasal takibe intikal eden kişi sayısı, 2024 yılı Ocak-Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 69,7 artarak 645 bine yükseldi. Bu dönemde, bireysel kredi borçlarından dolayı yasal takibe düşen kişi sayısı ise yüzde 34,3 artışla 536 bine ulaştı. Toplamda, bireysel kredi veya kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibe intikal eden kişi sayısı yüzde 43 artarak 891 bine çıktı.

Haziran Ayında Borçlu Sayısı İkiye Katlandı

Haziran 2024'te, bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal eden kişi sayısı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 98,4 artışla 142 bine yükseldi. Bu rakam, Aralık 2021 sonrasındaki 30 ayın zirvesi olarak kaydedildi. Aynı dönemde bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe düşen kişi sayısı da yıllık yüzde 75,7 artışla 67 bine ulaştı. Bu veriler, faiz artışları ve ekonomik yavaşlamanın borç kaynaklı yasal takip verilerinde nasıl yansıdığını gözler önüne serdi.

3,8 Milyon Kişi Yasal Takipte

Haziran 2024 itibarıyla bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacaklar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 103 artarak 77 milyar TL'ye ulaştı. Bireysel kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemeyen ve borcu devam eden kişi sayısı ise 3 milyon 804 bin 248 olarak kaydedildi. Bu durum, artan faiz oranlarının bireysel borçlular üzerindeki baskısını açıkça gösteriyor. Şu anda kredi kartında azami gecikme faizi aylık yüzde 4,55 seviyesinde bulunuyor.

Kartlı Harcamalar Yavaşladı

Son aylarda kartlı harcama artış hızında da dikkat çeken bir yavaşlama gözlemleniyor. Haftalık kart harcamalarının aylık ortalamasının yıllık artışı, Şubat ayında yüzde 135,5 iken Temmuz ayında yüzde 80,8'e kadar geriledi. Yerel seçim döneminde zirveye ulaşan kredi kartı taksitli borç bakiyesi, son üç ayda önemli bir düşüş yaşadı. Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 5 Nisan 2024 tarihinde 787,8 milyar TL olan kredi kartı taksitli borç bakiyesi, 26 Temmuz'da 678,8 milyar TL'ye düştü. Üç aylık dönemde bakiyede yüzde 13,8 oranında ve 109 milyar TL miktarında bir azalma görüldü.

2024 yılı verileri, ekonomik yavaşlama ve faiz oranlarındaki artışların bireysel borçlular üzerindeki etkilerini net bir şekilde ortaya koyuyor. Özellikle bireysel kredi ve kredi kartı borçları nedeniyle yasal takibe düşen kişi sayısındaki artış, ekonomik göstergelerdeki bozulmanın bireylerin finansal sağlığı üzerindeki baskısını yansıtıyor. Bu durum, ekonomik politikalarda atılacak adımların önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.