KPSS sonuçlarını açıklanmasıyla taban ve tavan puan sıralaması yeniden gündeme geldi. 

KPSS P1 puan türü, Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinin kombinasyonu ile hesaplanır. Genel Yetenek testi %70, Genel Kültür testi ise %30 oranında etkiye sahiptir. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) mezunları ve mühendislik fakültelerinin mezunları tarafından tercih edilen bu puan türü, denetleyici ve uzmanlık gerektiren kamu kurumlarında önemli bir rol oynar. KPSS P1 puanı ile alım yapan kurumlar arasında Müfettiş Yardımcısı, Uzman Yardımcısı, Denetmen Yardımcısı, çeşitli bakanlıkların mühendislik kadroları, Borsa İstanbul (BIST) Uzman Yardımcısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB Uzman Yardımcısı, İller Bankası Uzman Yardımcısı, Merkez Bankası Uzman Yardımcısı ve Denetçi Yardımcısı, Rekabet Kurumu Uzman Yardımcısı ve Sermaye Piyasası Kurulu Bilişim Personeli Alımı yer almaktadır.

Telefonlarımız Patlayabilir mi? ASELSAN'ın Yerli Teknoloji Çözümüyle Önlenebilir Telefonlarımız Patlayabilir mi? ASELSAN'ın Yerli Teknoloji Çözümüyle Önlenebilir

KPSS P2 puan türü ise Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinin sonuçlarına göre hesaplanır; Genel Yetenek testi %60, Genel Kültür testi ise %40 oranında etki sağlar. Bu puan türü, ön lisans ve ortaöğretim düzeyindeki KPSS sınavlarına giren adaylar için hesaplanmaz ve kamu kurumlarındaki çeşitli uzmanlık gerektiren pozisyonlar için kullanılır. KPSS P2 puanı ile alım yapılan kurumlar arasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB Uzman Yardımcısı, Diyanet İşleri Uzman Yardımcısı, Kalkınma Bankası Uzman Yardımcısı, İdari Hakimlik, Uzman Yardımcısı ve Müfettiş Yardımcısı bulunmaktadır.

KPSS P3 puan türü, Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinin eşit ağırlıklı etkisiyle hesaplanır; Genel Yetenek testi %50, Genel Kültür testi ise %50 oranında etki sağlar. Lisans mezunları tarafından tercih edilen bu puan türü, kamu kurumlarındaki çeşitli memur pozisyonları için kullanılır. KPSS P3 puanı, B Grubu lisans atamaları için ‘çift’ yıllarda yapılan KPSS lisans sınavında alınmalıdır. 'Tek' yıllarda yapılan KPSS lisans sınavında elde edilen KPSS P3 puanı tercihlerde kullanılamaz. KPSS P3 puanı ile alım yapan bazı kurumlar şunlardır:Adalet Bakanlığı adliyelerindeki kâtiplik, mübaşirlik ve infaz koruma kadroları, Emniyet Genel Müdürlüğü (POMEM), Emniyet Genel Müdürlüğü Komiser Yardımcılığı,Gümrük Bakanlığı Ticaret İl Müdürlüğü, Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü, T.C. Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü, Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Orman Genel Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü,Türk Silahlı Kuvvetleri (Sözleşmeli Subay, Astsubay, Uzman Çavuş), Gümrük Müsteşarlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve Üniversiteler Tarafından Yapılan Personel Alımı.