XEC varyantı hakkında araştırmalar devam ederken, bu yeni varyantın yayılma hızına ve etkilerine dair belirsizlik sürüyor. Ancak sağlık yetkilileri, Kovid-19 önlemlerinin gevşetilmemesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor. Maske kullanımı, hijyen kuralları ve aşılama, XEC varyantına karşı korunmada en önemli silahlar olarak öne çıkıyor.

Gıda Hileleriyle Mücadele! İşte Bakanlığın "Kara Liste" Uygulaması Gıda Hileleriyle Mücadele! İşte Bakanlığın "Kara Liste" Uygulaması

XEC varyantı nedir?

XEC, Kovid-19’un mutasyona uğramış yeni bir alt varyantı olarak ortaya çıktı. Bu varyantın, önceki Omicron varyantları ile bazı genetik benzerlikler taşıdığı ancak farklı mutasyonlar nedeniyle daha hızlı yayılabileceği düşünülüyor. XEC varyantı, şu ana kadar belirlenen diğer varyantlara göre daha bulaşıcı olabilir.

Belirtiler neler?

XEC varyantının belirtileri, diğer Kovid-19 varyantlarına benzerlik gösterse de bazı farklılıklar da gözlemleniyor. Yaygın belirtiler arasında:
Boğaz ağrısı
Yorgunluk
Öksürük
Kas ağrıları
Burun akıntısı yer alıyor

Ancak XEC’nin şiddetli vakalarda daha ağır semptomlar yaratıp yaratmadığı konusunda kesin bir veri henüz bulunmuyor.

Aşılar XEC'ye karşı etkili mi?
 
Mevcut aşıların XEC varyantına karşı ne kadar etkili olduğu henüz tam olarak bilinmiyor. Uzmanlar, aşıların ağır hastalık ve ölüm riskini azaltmaya devam edeceğini ön görse de, XEC’ye özel yeni aşıların geliştirilmesinin gerekebileceği belirtiliyor.
Haziran ayında Avrupa ülkelerinde hızla yayılmaya başlayan Kovid-19'un yeni varyantı XEC hakkında yetkililer uyarılara başladı.

Prof. Dr. Azap: Kovid-19'un yeni varyantı XEC'nin Türkiye'de etkin olmasını bekliyoruz

Özellikle Avrupa'da hızla yayılan Kovid-19'un yeni varyantı XEC'nin önümüzdeki aylarda Türkiye'de de etkin olmasının beklendiğini söyleyen Prof. Dr. Alpay Azap, bu mutasyonun ağır bir hastalık tablosuna neden olmadığını vurguladı ama bağışıklık sistemi düşük olanları da uyardı.

Azap, son olarak "XEC" olarak isimlendirilen ve özellikle Avrupa ülkelerinde görülme sıklığı artan varyantın, Kasım 2021'de ilk kez ortaya çıkan Omicron varyantının alt tipi olduğunu belirterek "Yeni varyantlar, bir öncekinden değişikliklerle daha bulaşıcı ve antikorlardan daha kolay kaçabilen hale geliyor. XEC varyantı da bir önceki KP.3.3 varyantın dan türeyen yeni bir varyant." diye konuştu.

Önümüzdeki aylarda XEC varyantının hakim hale geçmesi bekleniyor
 Prof. Dr. Azap, virüsün yapısı gereği sürekli kendini değiştirdiğini ifade ederek, "Virüsün değişimi bu şekilde devam ediyor ancak endişelenecek bir şey yok. Kendinden önceki Omicron alt varyantları gibi bu varyant da farklı ve daha ağır bir Kovid-19 tablosuna neden olmuyor." dedi.

Şikayetler, diğer varyantlarla benzer 

"Virüs, ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, boğaz ağrısı, aşırı halsizlik, öksürük, tat ve koku kaybı gibi belirtilere neden oluyor. Diğer varyantlar gibi altta yatan ciddi kalp akciğer hastalığı olanlarda, ileriki yaşlarda ve bağışıklığı baskılanmışlarda ağır hastalık yapıyor. Ağır hastalık ve ölüme neden olma kapasitesinin öncekilerden farklı olmadığı şimdilik söylenebilir. Ancak olgu sayısı, bu konuda doğru bir tahminde bulunmak için çok az henüz. Bu varyantla hastalanan insan sayısı arttıkça klinik seyrinde bir değişiklik olup olmadığına dair daha sağlıklı bilgi oluşacaktır. Ülkemizde bulunmayan yeni varyantlardan hazırlanmış Kovid-19 aşılarının bu varyanta karşı etkili olduğu bildiriliyor. Dünyada ve ülkemizde tedavide kullanılan ilaçlar da bu varyanta karşı etkili."
 
İngiltere Sağlık Güvenlik Ajansı, pozitif vakaların temastan kaçınıp kendilerini en az beş gün boyunca izole etmesi konusunda uyardı

İngiltere Sağlık Güvenlik Ajansı, Kovid-19'un yeni varyantı olan XEC'in, ülke genelinde yayılmaya başladığını ve vakaların yüksek oranda arttığını bildiren bir uyarı yayınladı.
Kovid-19'un mutasyona uğramış olan ve son zamanlarda özellikle Avrupa genelinde yayılmaya başlamış olan XEC'in, diğer varyantlara göre daha bulaşıcı olduğu öngörülüyor.

Pozitif vaka oranının, varyantın çıkış zamanı olan Haziran ayından 6 Ekime kadar olan zaman diliminde 100 bin kişide 4.5 vakaya kadar yükseldiği duyuruldu. Bu oranın geçen hafta 3.7 civarı olduğu söylendi.

Kovid-19 virüsü birçok mutasyon geçirmesinin ardından XEC varyantı, diğerlerine göre daha bulaşıcı olmasının yanı sıra yorgunluk, baş ağrısı, boğaz ağrısı gibi semptomlar gösterdiği bildirildi.

Tek başına izolasyon artık İngiltere'de yasal bir gereklilik olmasa da NHS (Ulusal Sağlık Servisi), XEC varyantı taşıyan pozitif hastaların en az beş gün boyunca başkalarıyla temastan kaçınması konusunda hastaları uyarıyor.
Türkiye'de de etkin olan Kovid-19 varyantın, ağır bir hastalığa neden olmadığı ancak bağışıklık sistemi düşük kişilerin ekstra dikkatli olması konusunda uyarıldığı bildirildi.