Bu sorunu çözmek amacıyla, 15 Eylül itibarıyla emlak sektöründe doğrulanmış ilan dönemi devreye giriyor. Sektör temsilcileri, "ayakçı" olarak adlandırılan kayıt dışı emlakçılığın sona ereceğini belirterek vatandaşları kaparo dolandırıcılığına karşı uyardı.

Geçtiğimiz günlerde konut fiyatlarının manipüle edilmesi ve sahte ilanlarla ilgili endişeler arttı. Emlakçılar, yeni düzenlemeyle bu tür manipülasyonların önüne geçileceğini vurguladı. Emlak Uzmanı Özkan Aydemir, fahiş fiyatlar ve yanlış ilanların sektörü kötü etkilediğini ifade ederek, Ticaret Bakanlığı'nın 31 Ağustos 2023 tarihinde Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğinde yaptığı değişikliklerin önemine dikkat çekti.

Değişiklikler çerçevesinde, elektronik ortamda ilan doğrulama sistemi hayata geçirildi. Bu sistemin 1 Kasım itibarıyla ilk aşaması başladı ve 15 Eylül'den itibaren 2. aşama uygulamaya geçecek. Yeni düzenlemeyle, vatandaşlar yalnızca 1. ve 2. derece yakınları dışındaki gayrimenkulleri emlak portallarında ilan edebilecekler. Ayrıca, e-devlet üzerinden alınacak yetki belgesiyle emlakçılar bu ilanları sitelere girebilecek.

Emlakçıların, konutları kiraya vermek veya satmak için e-devlet üzerinden Taşınmaz Ticaret Yetki Belgesi numarasını girerek yetki almaları gerekecek. Bu düzenlemeyle, sahte ilanların ve kaparo dolandırıcılığının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Aydemir, vatandaşlara şu uyarılarda bulundu: "Yeni düzenlemeyle, gayrimenkul ilanlarının doğruluğu ve güvenilirliği artacak. Sahte ilanlarla kaparo toplayan ya da fiyatları kasıtlı olarak yükselten kişiler artık sektörde yer alamayacak. Emlak sitelerinde, yetki belgesi olmayan kişilerin ilan vermesi engellenecek."

Flaş Atamalar Resmî Gazetede: Bakanlıklarda Üst Düzey Değişiklikler! Flaş Atamalar Resmî Gazetede: Bakanlıklarda Üst Düzey Değişiklikler!

Aydemir, dolandırıcılık ve ilan kirliliğinin azalacağını, ayrıca bazı kişilerin kendi ilanlarını kopyalayıp başkalarını kandırdığını belirterek, yeni sistemle bu tür sorunların ortadan kalkacağını vurguladı.