TÜKONFED Başkanı Aydın Ağaoğlu, son dönemlerde borsa piyasaları üzerinden işleyen, “çiftlikbank”, “saadet zinciri” ve “titan zinciri” benzeri dolandırıcılık sistemlerine karşı vatandaşları uyardı. Bu tür sistemlerin geçmişte olduğu gibi bugün de pek çok kişinin mağdur olmasına neden olduğunu belirten Ağaoğlu, özellikle dijital iletişim platformları üzerinden yürütülen faaliyetlerin dikkatle takip edilmesi gerektiğini vurguladı.
Yüzde 500-800 Kâr Vadediyorlar
Dolandırıcıların genellikle WhatsApp ve Telegram gibi mesajlaşma uygulamaları aracılığıyla kişilere ulaştığını ifade eden Ağaoğlu, şu bilgileri paylaştı:
“Sisteme dahil olanlara kısa sürede, genellikle 6 ay gibi bir sürede yüzde 500 ile yüzde 800 oranında kâr vadediyorlar. Üyelerden kendi oluşturdukları sözde aracı kurumlara para göndermeleri isteniyor. Başlangıçta temkinli olan kişiler 20 bin, 30 bin ya da 50 bin lira gibi meblağlarla sisteme dahil oluyor. Ancak birkaç gün içinde hesapta görünen paranın 80-90 bin liraya çıktığını görünce daha fazla yatırım yapıyorlar.”
Müşteri Hizmetlerinde Yeni Dolandırıcılık Taktikleri
Sistemden para çekilmek istendiğinde devreye sahte müşteri hizmetlerinin girdiğini belirten Ağaoğlu, bu aşamadan sonra telefonla yapılan dolandırıcılığın başladığını söyledi. Yatırımcılardan daha fazla para göndermeleri istendiğini aktaran Ağaoğlu, yaşanan mağduriyetin boyutlarını şöyle anlattı:
“50 bin lira ile başlayan bir kişi zamanla 1 milyon liraya kadar yatırım yapabiliyor. Bazı kişiler 2 ayda 2 milyon 700 bin liraya ulaştığını gördüklerini söylüyor. Ancak bu rakamlar sadece ekranda görünüyor, gerçekte bu paraya ulaşılamıyor. Paralarını çekmek isteyenlere ‘blokeli’ olduğu söylenerek yeni talepler sunuluyor.”
“Bedava Peynir Fare Kapanında Olur”
Kolay para kazanma vaatlerine kesinlikle itibar edilmemesi gerektiğini belirten Ağaoğlu, vatandaşları şu sözlerle uyardı:
“Bedava peynir fare kapanında olur. Kimse kimseye durduk yere yüzde 500, yüzde 800 kâr vermez. Kolay kazanç vadeden sistemlerden uzak durulmalı. Eğer böyle bir fırsat gerçekten olsaydı, önce kurtlar kapar, sizin önünüze düşmezdi.”
Devlet Onayı Olmayan İşlemlere Para Göndermeyin
Yatırım yapılacak yerlerde mutlaka devlet güvencesi aranması gerektiğini hatırlatan Aydın Ağaoğlu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) gibi yetkili kurumlardan onaylı aracı kuruluşlar dışında kimseye para gönderilmemesi gerektiğini vurguladı.
“Yatırım kararı almadan önce yasal çerçeve içinde olup olmadığı mutlaka araştırılmalı. Sadece öneriyle, vaatle, ‘çok kazanacaksın’ denilerek yapılan işlemler büyük kayıplara yol açabilir.”
“Dipsiz Kuyuya Para Atmayın”
Bu tür sistemleri “dipsiz kuyu”ya benzeten Ağaoğlu, vatandaşların alın teriyle kazandıkları parayı kolay kazanç hevesiyle riske atmaması gerektiğini ifade etti. Borsa ya da dijital varlık yatırımlarının bilgi ve deneyim gerektirdiğini hatırlatan Ağaoğlu, şu uyarılarda bulundu:
“Bu tür sistemlerde siz sürekli para atarsınız, geri dönüş beklerken tüm birikiminiz yok olabilir. Yatırım bilinçli yapılmalı, yoksa büyük mağduriyetler yaşanabilir. Kimsenin emeği boşa gitmesin.”