Odunpazarı Belediyesi, Odunpazarı’nı kültürün, sanatın ve bilimin merkezi yapma iddiasını sürdürüyor. Yıl boyunca 3 uluslararası, 2 de ulusal olmak üzere 5 festival ve çalıştaya imza atan Odunpazarı Belediyesi, Başkan Kazım Kurt’un talimatı ile Tarihi Bölgeye seramik galerisi açtı. Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi adı verilen galerinin açılışında konuşan Başkan Kurt, “Halkımıza verdiğimiz sözleri tek tek yerine getiriyoruz. Hiç kimsenin bundan kuşku duymasına gerek yok. Halkımıza verdiğimiz sözlerin arkasındayız” dedi. Çalışmaları devam eden iki ayrı müze daha olduğunu belirten Başkan Kurt, bu müzelerin de yılbaşına kadar açılacağını duyurdu.
Odunpazarı Belediyesi, Başkan Kurt’un talimatı ile Arasta Çarşısı içinde yer alan bir binayı, seramiğin serüvenini yansıtan Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi’ne dönüştürdü. Galeride; belediye tarafından 2015 yılından beri düzenlenen Uluslararası Eskişehir Odunpazarı Seramik Pişirim Teknikleri Çalıştaylarında 55 seramik sanatçısı tarafından üretilen 150 eser de sergileniyor. Odunpazarı Belediyesi, Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisinin açılışını görkemli bir törenle gerçekleştirdi. Açılış törenine; Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Mihalıçcık Belediye Başkanı Haydar Çorum, CHP İl Başkanı Recep Taşel, CHP Odunpazarı İlçe Başkanı Rahmi Çınar, Prof. Ayşegül Türedi Özen, Orta Mahalle Muhtarı Erol Gürdoğan, Paşa Mahallesi Muhtarı Utku Ölmezer ile çok sayıda sanatsever katıldı.
Kazım Kurt: “Halkımıza verdiğimiz sözlerin arkasındayız”
Galerinin açılış konuşmasını yapan Başkan Kurt, konuşmasına Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi’nin Sanat Danışmanlığını yapan Ayşegül Türedi Özen’e teşekkür ederek başladı. Halka verdikleri sözleri tek tek yerine getirdiklerini vurgulayan Başkan Kurt, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Hiç kimsenin bundan kuşku duymasına gerek yok. Halkımıza verdiğimiz sözlerin arkasındayız. Şu anda Odunpazarı Bölgesinde aktif olarak çalışan yedinci müzemizi açıyoruz. Odunpazarı Belediyesi’nin kendi elemanlarıyla, mimarlarıyla, mühendisleriyle ve kendi düşünceleri ile ortaya koyduğu eserlerden birisidir. Başka belediyeler gibi taşeron, müteahhit, aracı kullanmadan; ekstra paralar harcamadan, halkın parasını doğru kullanarak yapmış olduğumuz yatırımlardan birisidir. Bu nedenle öncelikle Ayşegül hocama teşekkür ediyorum. Emeği, bilgisi, birikimi ile bu şehrin ateşini yakmıştır. Umarım burada sonsuza kadar seramik sanatını gençlere öğretiriz, halka sevdiririz
ve bu güzellikleri de turistlere sergileriz. Sanatın, sanatçının önemli vurgulamaya gerek yok. Şunu herkesin bilmesi gerekir; halkçı, sosyal demokrat ve solcu bir belediyenin halkın değerlerine sahip çıkması gerekir. Halkın değerlerini asla inkar etmeden, halkla birlikte halk için yönetim anlayışıyla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bundan sonraki dönemde de Odunpazarı’nda söz verdiğimiz üzere hazır, bitmiş şu anda ayrıntıları çalışılan iki tane müzemiz daha var. Onları da yılbaşına kadar yaşamın içine dahil ettiğimiz takdirde, Odunpazarı’nda neredeyse adım başı bir müze olacak noktaya geleceğiz. Esas olan sanatçıların özgürlüğüdür, haklarıdır ve onların istihdamıdır. Bunu da devletimizin dikkate alması gerekir, devletimiz dikkate almıyorsa, halkımız dikkate alarak ilk gelecek sandıkta gereğini yapacaktır, diye düşünüyorum. Biz bu doğrultuda çalışmalarımızı yineleyeceğiz, sürdüreceğiz. Şunu bir kez daha üstüne basa basa vurgulamak isterim bu eser tamamen Ayşegül hocanındır. Şükranlarımı sunuyorum.”
“DOĞUM GÜNÜN KUTLU OLSUN ODUNPAZARI ŞEHRİN ATEŞİ SERAMİK GALERİSİ”
Törende konuşma yapan bir diğer isim de projenin sanat danışmanlığını yapan Prof. Dr. Ayşegül Türedi Özen oldu. “Daha önce otel ve restoran hizmeti veren Arasta Çarşısı’nın güzel yapılarından biri olan bu binayı, yaşayan bir seramik galerisi yapabilmek için kollarımızı sıvadık” diyen Özen, katılımcılara galeride yer alan detayları anlattı. Galerinin ikinci katında yer alan Sergi Salonunda galerinin ilk, kendisinin ise 26’ncı sergisini açan Özen, “41. sanat yılımda, Eskişehir’in plaka numarası olan 26’ncı kişisel sergimi nerede ve nasıl bir sergi konseptiyle açarım acaba diye düşünüp duruyordum ki, nasip bugünde ve bu galerideymiş. Sergimin adını ‘Kadın Eli’ olarak verdim. Toprağı zanaat adına şekillendiren Sorkunlu çömlekçi kadınlarımızın ellerinden çıkan çömlek formlarını, kendi sanat çalışmalarımla birleştirdim. Galerimizin ilk, benim 26. kişisel sergim olması dolayısıyla benim için çok anlamlı ve özel bir sergi oldu” diye konuştu. Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi’nin doğum gününü kutladıklarını kaydeden Özen, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Doğum günün kutlu olsun Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi. Sanat danışmanın olarak; büyüdüğünü, geliştiğini, Eskişehirimize güzellikler kattığını görmek en büyük dileğimdir. Huzurunuzda başta Odunpazarı Belediye Başkanımız Kazım Kurt olmak üzere, dokuz ay süresince çalışmalarımı sürdürdüğüm tüm ekip arkadaşlarıma binlerce kez teşekkürlerimi sunuyorum.”
“HALKÇI BAŞKAN KAZIM KURT GELENEĞİ DEĞİŞTİRDİ”
Törende konuşan isimlerden biri de Orta Mahalle Muhtarı Erol Gürdoğan oldu. Orta Mahalle’nin eski adının Yukarı Mahalle olduğunu hatırlatan Gürdoğan, Yukarı Mahallenin daha önce kahveleriyle meşhur olduğunu kaydetti. “Halkçı Belediye Başkanım Kazım Kurt, bu geleneği değiştirdi. Şimdi Yukarı Mahalle, sanat atölyeleri ve müzeleri ile anılmaktadır. Bu değişiklikte büyük emeği olan Belediye Başkanım Kazım Kurt’a teşekkür ediyorum” diyen Gürdoğan, projenin sanat danışmanlığını yapan Özen’e de teşekkür etti.
GELERİNİN İLK SERGİSİ DE AÇILDI
Konuşmaların ardından Başkan Kurt, Prof. Ayşegül Türedi Özen’e teşekkür plaketi takdim
etti. Ardından da Başkan Kurt ve törene katılanlar, Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi’ni gezdi. Açılış töreninde Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi’nin açılışının yanı sıra galerinin ilk sergisinin de açılışı yapıldı. İkinci katta bulunan Sergi Odasında; Seramik Sanatçısı Ayşegül Türedi Özen’in “Kadın Eli” adını verdiği 26’ncı Kişisel Seramik Sergisi, sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
ZİYARETÇİLER SERAMİĞİN SANAT SERÜVENİNE EŞLİK EDEBİLECEK
Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi’nin giriş bölümünde; ziyaretçilerin seramik çamuru ile tanışacakları seramik atölyesi yer alıyor. Fırınların, seramiğe dair malzemelerin de yer alacağı seramik atölyesinde, ziyaretçiler seramiğin serüvenine eşlik etme şansı yakalayacak. Birinci ve ikinci katta koleksiyon eserlerin yer aldığı Sergileme Odaları, Hol; seramik sanatçılarına ayrılan sanatçı odaları ve Eskişehir’in Mihalıççık İlçesi’nin bir mahallesi olan Sorkun’da üretilen çömleğe dair görsellerin ve örneklerin sunulduğu Sorkun Odası bulunuyor. Sorkun Odası içinde ayrıca çalıştay sürecinin film olarak izlenebileceği özel bir alan da yer alıyor. Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi, Pazartesi günleri hariç haftanın her günü 10.00-18.00 saatleri arasında, her yaş grubundan ziyaretçilere açık olacak.