Su içerisinde hidrojen bulundurur ve içerisinde bulundurduğu hidrojen miktarı pH olarak gösterilir. Yani pH değeri yüksek olan su bünyesinde yüksek miktarda hidrojen barındırmaktadır. İçerisinde bulundurduğu yüksek oranda hidrojen ise yine yüksek miktarda oksijenin tutulmasına ve suyun tazeliğini daha uzun süre boyunca korumasına yardımcı oluyor.

Peki yüksek pH değerine sahip su insanlar için neden faydalıdır ? pH değeri 7’nin üzerinde olan sular, vücuttaki zararlı asitlerin atılmasına yardımcı olmaktadır. İnsan kanının pH değeri 7,4 olarak bilinmektedir. Kanın pH değerini dengelemek ve vücut direncini arttırmak için günde en az 2 buçuk - 3 litre su tüketimi uzmanlar tarafından şiddetle tavsiye edilmektedir. 

Vücudumuzdaki hücrelerin büyük bir kısmını su oluşturuyor ve bedenimizin su ihtiyacı yaşa ve cinsiyete göre değişiklik gösteriyor. Yaklaşık olarak insan kas dokusunun %70-75’i, beyninin %80’i, kalbinin %78’i, böbreklerinin %83’ü, kanının %85’i, yağ dokusunun %10- 15’i ve derinin %70’i sudan oluşuyor. Uzmanlar, vücutta yaşanan su kayıplarının önlenebilmesi için düzenli olarak içeceklerin ve sıvı içeren besinlerin tüketilmesini öneriyor.

İyi ve kaliteli su, yaşamı sağlıklı bir şekilde idame ettirebilmek için çok önemli bir unsurdur. İçme suyunun temiz olması kadar, sertliği de insan sağlığı üzerinde önemli rol oynamaktadır. Günlük yaşantımızda kullandığımız suyu üç başlıkta değerlendirebiliriz. Doğal kaynak suları, şehir şebeke suları ve doğal mineralli sular. Doğal kaynak suları ve doğal mineralli sularda kalsiyum, magnezyum, bikarbonat, demir gibi elementler bulunur. Suyun sertliği, kalitesini belirler ve sert sular sağlıklı sulardır.

Sağlıklı suyun en önemli özelliklerinden biri, mikrobiyolojik, fiziksel, kimyasal ve radyoaktif kirlenmeden arınmış yani saf olması ve pH değeri, mineral içeriği, elektron yönünden zengin olmasıdır. Suyun içindeki hidrojen ve hidroksil iyonlarının miktarı, suyun pH'ını belirler. Hidrojen fazla ise su asidik, hidroksil fazla ise alkalidir. Alkali su, yüksek antioksidan özelliğe sahip su olarak dikkat çekmektedir. Dolayısıyla sağlıklı suyun pH'ı mutlaka 7,4'ün üstünde olmalıdır. Günümüzde içme sularının büyük bir kısmı düşük pH'a yani asidik pH'a sahiptir. Suyun vücut için değerliliğini belirleyen bir diğer etmenin de suyun pH derecesi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Neriman İnanç, magnezyum ve kalsiyum açısından güçlü olan alkali su tüketmenin bu minerallerin yetersizliğine bağlı sağlık risklerinin azaltılmasına yardımcı olacağını belirtiyor.

Suyun PH değeri 8,5’ten büyük olduğunda, suyun tadı daha acı hale gelebilir. Bu yüksek pH, borularınızda kalsiyum ve magnezyum karbonat oluşumuna da yol açabilir. Bu yüksek pH herhangi bir sağlık riski oluşturmasa da cildin kurumasına, kaşınmasına ve tahriş olmasına neden olabilir. Bu nedenle, siz veya çocuklarınız herhangi bir cilt sorunu yaşıyorsanız, kuyu suyunuzun pH’ı bir sebep olabilir.

Su tüketimi vücutta bir çok hastalığın önlenmesi için oldukça önemlidir. Halk arasında reflü olarak bilinen mide hastalığı ise bunlardan öne çıkanıdır. Cilt içinde oldukça önemli olan su kuruluğu ve matlığı önler. Hazır su tüketiminin ise oldukça önemli olduğu bilinmektedir. Su alırken ambalajına dahi dikkat edilmelidir. pH değeri, kaynağı, içerisindeki mineraller ve ağır metal içermemesi oldukça fazla önem taşımaktadır. 

Eskişehir'de satılan Kalabak Su'ların ise PH değeri 7,15'tir ve piyasadaki en sağlık su markalarından birisi konumundadır.