CHP Eskişehir Milletvekili aday adayı Kadir Kodak şu açıklamaları yaptı;
"Erken seçim, Meclis’in 360 Milletvekilinin ya da Cumhurbaşkanının seçim kararı alması ile mümkündür. Cumhurbaşkanının alınacak karar için Meclis’i öncelemesi, 3. kez adaylığının yalnızca meclisin seçim kararı alması durumunda mümkün olduğunun farkındalığı açısından olumludur.
Anayasa madde 101/2 hükmünü tekrar hatırlatmak gerekir ki “Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir.” Bu hükmün tek istisnası Cumhurbaşkanı’nın ikinci döneminde Meclis’in 3/5 çoğunlukla seçim kararı almasıdır. Görevdeki Cumhurbaşkanı da ikinci dönemindedir.
Anayasa madde 116’da tanınan seçimlerin yenilenmesine karar verebilme yetkisi, madde gerekçesinde “sistem tıkanıklıklarının milli iradeye müracaatla çözümü”, yasama ve yürütme arasında “kriz oluşması halinde halkın hakemliğine başvurma” amaçlarıyla tanınmıştır.
AKP tarafından ileri sürülen “hac mevsimi, bayram, sınav” gibi gerekçeler, Anayasa madde 116’nın gerekçesindeki kayıtları sağlamamaktadır. Bu itibarla olağan seçim tarihinden bir ay öncesi için seçim kararı alınması, yetkinin kötüye kullanımıdır.
Seçimlerde uygulanacak yasa, Anayasa md. 67/sonda öngörülen, “Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde uygulanmaz.” hükmünün amaç ve gerekçesi dikkate alınarak belirlenmeli. Hukukumuzda seçim oy verme gününden ibaret değildir
Seçim, başlangıcından itibaren bir bütün olarak ele alınır. Seçim başlangıcı itibari ile yürürlükteki yasanın seçim takviminin tümünde uygulanması gerekir. Seçim kanunlarında değişiklik yapan 7393 sayılı yasa, ancak başlangıcı 6 Nisan ve sonrası olan seçimlerde uygulanabilir.
Cumhurbaşkanı üçüncü kez ancak Meclis’in seçim kararı alması durumunda aday olabilir. Cumhurbaşkanı’nın alacağı seçim kararı 116. Madde gerekçelerine dayanmalı. Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, başlangıç tarihi 6 Nisan’dan önceye olan seçimlerde uygulanamaz."