Türkiye'de Instagram, 4 gündür erişime kapalı durumda. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya platformuna getirilen yasakla ilgili açıklamalarda bulundu.

Bakan Tunç, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu vurgulayarak, sosyal medya şirketlerinin ülkenin kanunlarına uymak zorunda olduğunu belirtti. “Hiç kimsenin ayrıcalığı yok” diyen Bakan Tunç, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) Instagram’a hangi gerekçeyle yayın durdurma kararı aldığını sosyal medya şirketine ilettiğini ifade etti.

Ticaret Bakanlığı Duyurdu! Fahiş Fiyatlarla Mücadelede 327 Milyon TL Ceza Kesildi Ticaret Bakanlığı Duyurdu! Fahiş Fiyatlarla Mücadelede 327 Milyon TL Ceza Kesildi

Bakan Tunç, kapatma kararına karşı açılan davalar bulunduğunu ve bu davaların birleştirilerek, idarenin kapatma kararının gerekçesi hakkında savunma alınacağını belirtti. "Yargı makamlarına intikal eden hususlar var. Kapatma kararına karşı açılan davalar mevcut. Yargımız karar verecektir" dedi.

Tunç, açıklamasında BTK'nın katalog suçlar olarak adlandırılan çocuk istismarı, terör suçları, Atatürk aleyhine işlenen suçlar ve yasa dışı bahis gibi suçlarla ilgili yayınları durdurma yetkisine sahip olduğunu vurguladı. Bu yetkinin BTK tarafından kullanıldığını belirten Tunç, sosyal medya şirketlerinin BTK'nın belirttiği gerekçelere göre yayınları erişimden çıkarması durumunda sorunun ortadan kalkacağını ifade etti.

Tunç, sosyal medya şirketlerinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hassasiyetlerine uygun yayın yapma yükümlülüğü bulunduğunu da söyledi. “Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi, bazı paylaşımlar yasaklanırken bazılarına izin verilmesi basın özgürlüğüne aykırıdır. Sosyal medya şirketleri, özgür bir ortam sağlamakla yükümlüdür ve bu tür engellemeler basın özgürlüğü ilkesine zarar verir" şeklinde konuştu.