İkinci el araç satışlarında ‘Güvenli Ödeme Sistemi’nin herkes tarafından kullanılması zorunlu hale getirildi. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan "Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Sahte para kullanılması ihtimali, nakit ödeme zorluğu ve satış bedelinin ödenmemesi riskinin ortadan kaldırılması amacıyla, ikiinci el otomobil satışlarına Ticaret Bakanlığı düzenleme getirdi. 

Türk Savunma Sanayii’nin Yeni Üyesi: Gökkurt Türk Savunma Sanayii’nin Yeni Üyesi: Gökkurt


Bakanlık yaptığı açıklamada "İkinci el motorlu kara taşıtı satışlarında ‘Güvenli Ödeme Sistemi’nin herkes tarafından kullanılması zorunlu hale getirildi. Bu düzenlemeyle, vatandaşlarımızın taşıt alım satımında karşılaşabileceği dolandırıcılık faaliyetlerinin önüne geçilmesi hedeflendi." aktardı.

Kısmi ödeme alınan siparişlerde alıcıların mağduriyetlerini önlemek amacıyla sipariş formu düzenleme zorunluluğu getirildi. Yetkili satıcı, bu formu hazırlamadan alıcıdan ödeme talep edemeyecek ve kaporası alınan taşıtı 45 gün içinde teslim etmek zorunda olacak. Ayrıca, taşıt teslimine 7 gün kala satış fiyatının yüzde 10'undan fazlasını kapora olarak kabul edemeyecek. Alıcı ise sipariş formunun düzenlendiği tarihten itibaren 14 gün içinde, herhangi bir cezai şartla karşılaşmadan siparişi iptal edebilecek.


Yetki Belgesi istenen şartlar arasından çıkarıldı!

İkinci el araç satışında yetki belgesi edinmek için yaşanan sıkıntıları gidermek amacıyla, iş yeri açma ve çalışma ruhsatına sahip olma şartı yetki belgesi şartlarından çıkarıldı.

Böylece diğer tüm şartları taşımalarına rağmen ruhsat şartı nedeniyle yetki belgesi alamayan işletmelerin yaşadığı mağduriyet ortadan kaldırıldı. Fakat meslek olarak ikinci el araç satışı yapan işletmelerin, iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alma yükümlülükleri devam etmektedir.

Yetki belgesi almak için lise mezuniyeti şartına esneklik getirildi!

Yapılan yetki belgesi başvurularında lise mezuniyet şartının aranmamasına yönelik düzenleme yapıldı. Yeni yönetmelikle beraber vergi ya da meslek odası kaydı bulunan işletmeler için 1 Mart 2025 tarihine kadar yapılan yetki belgesi başvurularında lise mezuniyet şartının aranmamasına yönelik düzenleme yapıldı

Araç satış kuralları kapsamında yer alan en az lise mezunu olma şartı  1 Mart 2025 tarihine kadar askıya alındı.
 
1 Mart 2025'ten itibaren yetki belgesi şartları arasında yer alan lise mezuniyeti şartı korunmaya devam edecek.