Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilip yasalaşan yeni düzenlemeler, vergi ve sosyal güvenlik alanında önemli değişiklikler getiriyor. Artık banka hesapları ve POS cihazlarının usulsüz kullanımında ceza miktarları artırıldı. İşte yeni düzenlemeyle birlikte getirilen cezalar:

Kayıtdışılıkla Mücadele İçin Sert Önlemler

Yeni yasayla, başkalarına ait banka hesapları, ödeme kaydedici cihazlar ve POS cihazlarının izinsiz kullanımı durumunda uygulanacak cezalar artırıldı. Son dönemlerde bazı işletmelerin vergi kaçırmak amacıyla başkalarının hesaplarını kiraladığı ve POS cihazlarını kullandığı gözlemleniyordu. Bu durum, devletin vergi gelirlerini olumsuz etkiliyordu.

Bankadan Kredi Çekmeyi Düşünenlere Müjde! Faizler Düşüşe Geçti, İşte Arkasındaki Sebebi Bankadan Kredi Çekmeyi Düşünenlere Müjde! Faizler Düşüşe Geçti, İşte Arkasındaki Sebebi

EYT’li Çalışanlarda Sosyal Güvenlik Destek Primi İstisnası Kaldırıldı

8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan ve ilk defa yaşlılık veya emekli aylığı bağlanan EYT’li çalışanların aynı iş yerinde sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışmaya devam etmeleri durumunda işverenlere sağlanan 5 puanlık destek priminin Hazine tarafından ödenmesi uygulaması sonlandırıldı. Bu düzenleme, EYT’li çalışanı olan işverenlerin maliyetini en az 1000 lira artıracak.

İBAN Kullanımında Cezalar Artırıldı

Yeni düzenlemeye göre, kendi mükellefiyeti adına kayıtlı olmayan ödeme sistemleri veya cihazları (POS) aracılığıyla yapılan tahsilatlar için cezalar üç katına çıkarıldı. Başkalarına ait POS cihazlarının kullanımı durumunda, bilanço esasına göre defter tutan işletmelere 90 bin lira, işletme hesabına göre defter tutanlara ise 45 bin lira ceza kesilecek. Ayrıca, başkalarının IBAN'ını kullanan ve kullandıranlara 30 bin lira ile 20 milyon lira arasında, işleme konu tutarın yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası uygulanacak. Toplam ceza miktarı bir takvim yılı içinde 20 milyon lirayı aşamayacak.

Bu düzenlemelerle, kayıt dışı ekonomiyle mücadele ve vergi uyumunun artırılması hedefleniyor.