Dolar/TL kurunda uzun süredir devam eden yatay seyir bozuldu ve dolar, 32 seviyelerinden adım adım 33'e doğru ilerliyor.

Bugün ise gram altın fiyatı kritik bir seviyeyi aşarak yükseldi. Bu yükselişin nedeni ne?

ABD ekonomisine dair olumsuz verilerin gelmesi, Fed'in faiz indirimi ihtimalini artırdı. Ayrıca Avrupa'daki siyasi istikrarsızlık da altını güçlü tutuyor. Merkez bankalarının altına yönelmesi de sarı metaldeki yükselişi tetikliyor. Özellikle Çin'in altına olan talebi ise hala güçlü bir şekilde devam ediyor.

Eski St. Louis Merkez Bankası Başkanı James Bullard, ABD'nin para politikasındaki gevşemenin yavaş olmasını beklediğini ancak son enflasyon verilerinin Eylül ayında faiz indirimi için umut verici olduğunu belirtti.

Altın fiyatlarındaki bu yükseliş, rekor seviyelere yaklaşıyor. 19 Nisan 2024 tarihinde 2552 liraya kadar çıkan gram altın, bugün 2503 liraya kadar yükseldi.

Bankadan Kredi Çekmeyi Düşünenlere Müjde! Faizler Düşüşe Geçti, İşte Arkasındaki Sebebi Bankadan Kredi Çekmeyi Düşünenlere Müjde! Faizler Düşüşe Geçti, İşte Arkasındaki Sebebi

Güne 2489 liradan başlayan gram altın, 2500 lira psikolojik sınırını aşarak işlem gördü. Şu dakikalarda gram altın 2499 lira civarında işlem görüyor. Gün içinde en düşük 2482 lira, en yüksek ise 2503 lira seviyelerine kadar yükseldiği kaydedildi.

Ons altın fiyatları da güçlenmeye devam ediyor. Gün içinde en düşük 2355 doları gören ons altın, en yüksek 2368 dolar seviyesine kadar çıktı ve şu anda 2363 dolar seviyelerinde işlem görüyor.

Kapalıçarşı'da ise gram altın 2508 liradan alınıp 2515 liradan satılıyor.

Dünya Altın Konseyi tarafından yapılan ankete göre, katılımcıların yüzde 69'u altının küresel rezervlerde önümüzdeki beş yıl içinde daha büyük bir paya sahip olacağını düşünüyor. Geçen yıl bu oran yüzde 62 iken, bu yıl yüzde 81'e yükselmiş durumda.

Konseyin açıklamasına göre, merkez bankalarının önümüzdeki on iki ay içinde altın varlıklarını artırma konusunda iyimser oldukları belirtiliyor. Geçen yıl yüzde 71 olan bu oranın, bu yıl yüzde 81'e yükselmesi, altına olan talebin artışına işaret ediyor.

2023 yılında merkez bankalarının toplam 1.037 ton altın rezervi eklediği bilgisi verilirken, bu miktarın 2022'deki 1.082 tonluk alım hamlesine yakın olduğu vurgulandı.