Toplantının ana gündem maddelerinden biri, atom altı parçacıkları inceleyen kuantum fiziği temelli teknolojiler oldu. 

Komite, kuantum teknolojilerine yönelik projelerin geliştirilmesini kararlaştırdı. Bu teknolojilerle donatılacak "süper asker" konseptinin hayata geçirileceğini duyurdu.

Mevcut Sınırların Ötesine Geçiyor

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın (SETA) yayımladığı rapora göre, kuantum teknolojileri, algılama, görüntüleme, iletişim ve hesaplamada mevcut sınırların ötesine geçmeyi mümkün kılıyor. 

Özellikle kuantum gravi metreler sayesinde yer altı oluşumlarının hassasiyetle tespit edilmesini sağlıyor. Suriye’deki operasyonlarda karşılaşılan hendek ve tünellerin belirlenmesi gibi askeri uygulamalarda devrim yaratıyor.

Özyurt, “Geleceğin orduları, süper askerlere dönüşecek.”

Özyurt Silah Sanayii A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Özyurt, kuantum teknolojilerinin önümüzdeki 10 yılda Türkiye'de yaklaşık 10 milyar dolarlık bir pazara ulaşacağını öngördüklerini belirtti. 

Özyurt, kuantum teknolojileriyle isabet hassasiyetinin artırılması, düşmanın uzaktan tespit edilmesi ve bilgi toplama yeteneklerinin engellenmesi gibi birçok yeniliğin mümkün olacağını söyledi. 

Kuantum teknolojisi ile geliştirilecek insan-makine ara yüzüne sahip giyilebilir sensörlerin, geleceğin ordularını "süper asker" lere dönüştüreceğini vurguladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın kuantum bilgisayarlar üzerinde çalıştığı belirtti. Bu alandaki gelişmelerin askeri operasyonları daha etkin hale getireceği açıklandı. 

Türkiye, kuantum radar ve lidar projeleriyle bu alanda önemli adımlar atarak savunma sanayisinde küresel ölçekte rekabet gücünü artırmayı hedefliyor.