İstanbul Arel Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Selçuk Güneş, kıkırdak bölgesine yapılan piercing uygulamalarının, kalıcı şekil bozukluklarına yol açabileceğini vurgulayarak önemli uyarılarda bulundu.

Bakanlık Yeni Taklit Tağşiş Listesini Yayınladı! Sağlık İçin Tehdit Oluşturan Gıdalar Açıklandı Bakanlık Yeni Taklit Tağşiş Listesini Yayınladı! Sağlık İçin Tehdit Oluşturan Gıdalar Açıklandı

Kıkırdağa Yapılan Piercingler Risk Taşıyor

Moda haline gelen kıkırdağa piercing takılması, estetik açıdan hoş görünse de sağlığı ciddi şekilde tehdit edebiliyor. Doç. Dr. Güneş, kulak kıkırdağına yapılan delme işlemlerinin enfeksiyonlara neden olabileceğini ve kulakta kalıcı hasarlar bırakabileceğini belirtti. Kıkırdak dokusunun enfeksiyona daha açık olduğunu ifade eden Güneş, kıkırdağın damarlarının olmaması nedeniyle etrafındaki dokulardan beslendiğini ve bu yüzden iyileşmesinin zor olduğunu söyledi.

Kızarıklık ve Ağrı Gibi Belirtilere Dikkat

Enfeksiyon belirtilerinin ortaya çıkması durumunda vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulması gerektiğini dile getiren Doç. Dr. Güneş, şunları söyledi: "Ağrı, kızarıklık ve şişlik gibi belirtiler oluştuğunda, hızlıca bir Kulak Burun Boğaz veya Plastik Cerrahi uzmanına başvurulmalı. Kıkırdak dokusu enfekte olduğunda kalınlaşıp şekil bozukluğuna neden olabilir ve bu durum geri döndürülemez."

Enfeksiyonun ilerlemesi durumunda "güreşçi kulağı" veya "karnabahar kulağı" olarak bilinen şekil bozukluğunun meydana gelebileceğini belirten Güneş, enfeksiyon erken tespit edilirse yabancı cismin çıkarılıp antibiyotik tedavisiyle bu durumun önüne geçilebileceğini söyledi.

Piercing Taktıracaksanız Sağlık Kuruluşunda Yaptırın

Piercing takmak isteyenler için dikkat edilmesi gereken bazı noktaları vurgulayan Doç. Dr. Selçuk Güneş, delme işleminin kesinlikle steril şartlar altında, bir sağlık kuruluşunda yapılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, geçici piercing’lerin kullanılmaması gerektiğini söyleyen Güneş, kıkırdağı delmek için kullanılan tabanca yönteminin enfeksiyon riskini artırdığına dikkat çekti.

İşlem sonrası enfeksiyonu önlemek için lokal merhem kullanılması gerektiğini, ancak ağızdan antibiyotiklere çoğu zaman ihtiyaç duyulmadığını da ekledi.