Altın Fiyatları Ne Kadar Oldu? 20 Eylül Cuma Günü Güncel Altın Fiyatları Altın Fiyatları Ne Kadar Oldu? 20 Eylül Cuma Günü Güncel Altın Fiyatları

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, konut satışları için e-Devlet üzerinden emlakçı yetkilendirilmesi zorunluluğu getirileceğini duyurdu. Otomotiv sektöründe de benzer bir uygulamanın devreye girmesi bekleniyor.

Yeni düzenlemeyle, ilan sitelerinde yayınlanan konut satış ilanlarının gerçek dışı ve aldatıcı olmaması sağlanacak. Bakan Bolat, konut satışı yapmak isteyenlerin e-Devlet üzerinden gayrimenkullerini seçerek emlakçı yetkilendireceklerini ve yalnızca yetkilendirilmiş emlakçıların bu satışlara aracılık edebileceğini belirtti. Ayrıca, emlakçılar sadece yetkilendirildikleri konutlarla ilgili ilanları siteye girebilecek. Kişiler, kendi konutları veya birinci derece akrabalara ait evler dışında kalan konutlar için emlakçı yetkilendiremeyecek.

Düzenleme ilk etapta hibrit olarak uygulanacak ve yılbaşından itibaren tüm ilanların doğrulanmış olması gerekecek. Bu adım, sahte ilanları ve fiyat manipülasyonlarını engelleyerek, internet üzerinden konut dolandırıcılığına karşı koruma sağlayacak.

Bakan Bolat, yeni düzenlemenin kiraların düşmesine de katkı sağlayacağını vurguladı. Sahte ilanlarla kiralar üzerinde spekülasyon yapıldığını ifade eden Bolat, gerçek ilanlarla piyasanın daha şeffaf hale geleceğini ve kiraların bu sayede daha adil bir seviyeye çekileceğini söyledi.

Otomotiv sektöründe benzer bir düzenleme ise eylül ayı sonunda yürürlüğe girecek. Bakan Bolat, son 2-3 ayda fiyatların dengeye geldiğini ve dezenflasyon sürecinin ekonomide etkili olmaya başladığını belirtti. Ekonomideki bu olumlu gelişmelerin, dış ticarette de etkili bir şekilde uygulandığını ve yerli üretimin arttığını, istihdamın yükseldiğini açıkladı. İşsizlik oranının yüzde 8,4’e gerilediğini ifade eden Bolat, enflasyonu düşürme politikalarının somut sonuçlarını görmeye başladıklarını söyledi.

Kredi imkanlarının sıkılaşması ve iç pazarda yüksek fiyatlara karşı tüketici tepkisinin etkisiyle, tüketimin kısmen azaldığını belirten Bakan Bolat, bu durumun fiyat artırma eğilimini sınırladığını ifade etti. Enflasyonun düşmesiyle birlikte ihracatın artacağına dikkat çeken Bolat, iç pazardaki talep azalmasının üreticileri dış pazarlarda yeni ihracat fırsatları aramaya yönlendireceğini öngördü.