Kayıt dışı akaryakıt satışının ve vergi kaçaklarının önüne geçmek amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kayıtlarının yoğunluğu devam ediyor. 31 Aralık 2024 olarak belirlenen kayıt tarihi, 31 Ocak 2025’e kadar uzatılmasına rağmen, montaj noktalarında yoğunluk yaşanıyor.

Eskişehir'de UTTS çipi montajı yapan sanayici Cihat Özsana, artan yoğunluk nedeniyle müşterilerin bekleme süresini azaltmak için randevulu sisteme geçtiklerini açıkladı. Özsana, “Yaklaşık 10-15 dakika içinde montaj işlemini tamamlıyoruz. Bu sistemle müşterilerimizin beklemesini ve aksaklık yaşamasını önlüyoruz” dedi.

Eskişehir’in İhracatı ve İthalatı Artış Gösterdi Eskişehir’in İhracatı ve İthalatı Artış Gösterdi

"Kaçak yakıtı önlemek için geliştirildi"
UTTS'nin kayıt dışı akaryakıt satışını ve vergi kayıplarını önlemek amacıyla hayata geçirildiğini belirten Özsana, sistemin işleyişi hakkında şu bilgileri verdi:
"UTTS taşıt tanıma sistemleri, devletin ticari araçlar için başlattığı bir uygulama. Kaçak yakıtın önlenmesi ve yasal kayıt tutulması amacıyla geliştirildi. Çeşitli araç gruplarına çip uygulamaları yapıyoruz. Ticari kamyon gruplarında halka sistemi, binek araçlarda ise çip sistemi kullanıyoruz."

"Montaj araçlara zarar vermiyor"
Sistemin araçlara herhangi bir zarar vermediğini vurgulayan Özsana, montaj sürecine dair şunları söyledi:
"Montaj işlemini depo metali sert olan araçlarda vidalı, yumuşak yerleri olan araçlarda ise halka sistemi ile gerçekleştiriyoruz. Depo kapağının kapanmasına engel teşkil etmediği sürece çipi monte ediyoruz. Bu süreçte araçlara herhangi bir zarar vermiyoruz."

Randevulu sistem sayesinde yoğunluğun kontrol altında tutulduğunu belirten Özsana, UTTS kayıt sürecinin başarılı bir şekilde yürütüldüğünü ifade etti. Sistemin ticari araç kullanıcıları tarafından zamanında tamamlanması, hem sektöre hem de ekonomiye önemli katkılar sağlayacak.