Eskişehir Valiliği: "Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Okuryazarlık Temel Aşamadır" Eskişehir Valiliği: "Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Okuryazarlık Temel Aşamadır"

Şehit Murat Tuzsuz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin Bilişim Teknolojileri Alanı'nda öğrenim gören 16 yaşındaki 11'inci sınıf öğrencileri Mevlüt Değer ve Eymen Çevik, eğitim materyali olarak kullanılmak üzere iki adet motor prototipi üretip geliştirdi. Bu prototipleri ilk olarak Eskişehir Mesleki ve Teknik Eğitim Fuarı'nda sergileyen öğrenciler, ziyaretçilerin ilgisini çekmeyi başardı.

Eskişehir Valiliği'nin desteğiyle düzenlenen fuarda, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Eskişehir Sanayi Odası (ESO), Eskişehir Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ve Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü iş birliğiyle gerçekleştirilen etkinlikte öğrencilerin prototipleri büyük ilgi gördü. Öğrenciler, uçaklarda kullanılan 7 silindirli radyal motor ve eski bir pickup aracının motorunu örnek aldıkları modellerin yapımında en çok hareketli parçalara odaklandıklarını belirttiler.

Mevlüt Değer, projeleri hakkında şu bilgileri verdi: “Başlangıçta okulda yaptığımız küçük bir proje olarak başladık. Öğretmenlerimiz işçiliğimizi beğendi ve bizi büyük bir fuara yönlendirdiler. Bu fuarda, motorlarımızla tanınmaya başladık ve farklı prototipler geliştirerek kendimizi hem çizim hem de işleyen modeller üzerinde geliştirdik. Beyaz motor prototipimiz, 7 silindirli radyal bir motoru temsil ediyor ve uçaklarda kullanılan bir pervaneli motordur. Modelin üst kısmı ateşleme sistemini, alt kısmı ise çalışmasını gösteriyor. Bu, hem anlaşılabilir hem de öğretici bir tasarım oldu. Ayrıca, 3D yazıcı ile yaptığımız modellerin bazı parçalarını hazır alıp değiştirdik ve hareketli yönleri üzerinde yoğunlaştık. Şu anda yeni bir prototip üzerinde çalışıyoruz ve V8 motoru yapmayı planlıyoruz. Bu yeni modelin tüm aksamlarını birebir görme şansımız olacak. Gelecekte yazılım alanında ilerlemeyi düşünüyorum ama motor yapımı gibi konularda da kendimi geliştirmeye devam edeceğim.”