Eskişehir Lokantacılar ve Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Bahar Bilen şu ifadeleri kullandı;

“Esnaflarımız son günlerde artan maliyetler nedeniyle gerçekten zor günler geçirmekte. Üreticiden tüketiciye ulaşana kadar fiyatlar yüksek bir şekilde artıyor. Fiyatların yüksek olmasının sebebi esnaflar değildir. Biz bunu reddediyoruz. Enflasyonun sebebi esnaflar değildir. 

Son zamanlarda bankalarda fiyatların artmasına neden oluyor. Merkez Bankası faiz oranlarını arttırdıkça bankalarda faiz oranlarını artırarak fiyatlarının yükselmesine neden oluyorlar. POS komisyon ücretleri ve POS çekim ücretlerini arttırdılar. Bu durumda esnafın çok ciddi bir maliyet artışı yaşamasına neden oldu. POS kullanım ücreti aylık 180 TL oldu. POS çekim ücretinin de faiz oranı artırıldı. Günlük olarak bankaya 500 TL, 1000 TL POS cihazı için para ödeyen esnaflarımız var. Asgari ücretle, emekli maaşıyla geçinmeye çalışan vatandaşlarımız kredi kredi kartı kullanmak dışında bir çare bulamıyorlar. Bu durumda bizim esnaflarımızın daha çok kredi kartıyla haşır neşir olmasına neden oluyor. Esnaflarımız bu sebeple ciddi komisyonlar ödüyorlar. 

Esnaflarımızı bu maliyet artışlarından koruyacak yasal düzenlemeler getirilmeli. Biz bankalardan kredi almıyoruz, paramızı onlara kullandırıyoruz. Bizim paramız onların hesabına geçiyor biz de bankadan gidip o parayı alıyoruz. Birkaç günlük de olsa paramız onlarda duruyor ve onlar bizim paramızı kullanıyorlar. Bunlar gerçekten yüksek bedeller.”