Eskişehir’in yeni tarımsal zenginliği safran hasadında, Eskişehir’in Tepebaşı ilçesinde 100 dönümlük alanda yetiştirilen ve dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen safran bitkisinin hasadı, Vali Aksoy’un katılımıyla yapıldı. Dünya genelinde kıymetli bir baharat olan safran, 112 dekarlık arazide işçiler tarafından özenle toplanarak el yordamıyla kırmızı renkli stigma kısmı ayrılıyor.

Yaklaşık 150 bin çiçekten yalnızca 1 kilogram safran elde edilebilen bu zahmetli hasat, safranın üretim sürecinin titizlik gerektirdiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Kanserden kalp hastalıklarına kadar pek çok sağlık faydası olan safran; çay, bal, deodorant ve krem gibi birçok ürüne dönüştürülerek tüketiciye sunuluyor.

Eskişehir’deki safran üretim alanının Türkiye’nin en geniş ekim alanına sahip olduğunu belirtildi. Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde tescili yapılan safranın, il genelinde 100 dekara ulaşmasıyla Eskişehir’in bu alanda Türkiye’nin öncüsü olma yolunda ilerlediğini söyledi. Safran üretiminin Eskişehir’in adını “Safran Şehri” olarak duyurmasını amaçladıklarını vurgulayan Gümüş, gelecekte bu değerli bitkinin şehrin ekonomisine daha fazla katkı sağlamasını hedeflediklerini ifade etti.

Eskişehir'de Mezun Oldukları Liseye Vefa Borçlarını Ödediler Eskişehir'de Mezun Oldukları Liseye Vefa Borçlarını Ödediler

Vali Hüseyin Aksoy ise konuşmasında safranın su tüketiminin düşük, getirisi yüksek bir ürün olduğuna dikkat çekerek, küresel iklim değişikliği nedeniyle su kaynaklarında yaşanan kısıtlılıkların tarımsal üretim üzerinde etkiler oluşturduğunu belirtti. Safran gibi suya az ihtiyaç duyan ürünlerin, hem çevresel hem de ekonomik faydalar sunduğunu ifade eden Aksoy, safran üretiminin Eskişehir ve ülke tarımı adına çok kıymetli bir faaliyet olduğunu söyledi.