Eskişehir’de dilencilik faaliyetlerinin önlenmesine yönelik çalışmalar aralıksız sürdürülüyor. Bu kapsamda Odunpazarı Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, kent merkezinde vatandaşların yoğun olarak bulunduğu Hamamyolu Caddesi’nde gerçekleştirdikleri uygulamada 56 yaşındaki H.N. isimli şahsı dilenirken yakaladı.
Şahsın üst aramasında dilencilikten elde edildiği değerlendirilen bir miktar para ele geçirildi ve muhafaza altına alındı. Ardından H.N.’yi almak üzere bölgeye geldiği belirlenen 01 ACE 550 plakalı araç içerisindeki S.A. ve T.A. isimli iki şahıs da şüphe üzerine gözaltına alındı.
Paralar Poşete Doldurulmuş, Çarşafla Gizlenmiş
Zabıta ekiplerinin yaptığı detaylı inceleme sonucunda, dilencilikten elde edildiği değerlendirilen paranın siyah bir çöp poşetine konularak taşındığı, dikkat çekmemesi amacıyla üzerinin çarşafla örtüldüğü tespit edildi. Bu yöntemle paranın gizlenmeye çalışıldığı bilgisine ulaşıldı.
Zabıta görevlileri tarafından poşet içerisinde yer alan paralar, detaylı şekilde sayılarak kayıt altına alındı. Sayım işlemi, 8 zabıta personelinin yaklaşık 1 saatlik çalışması sonucunda tamamlandı.
42 Bin TL'nin Üzerinde Nakit Para Ele Geçirildi
Zabıta ekiplerinin gerçekleştirdiği çalışmada, toplamda 42 bin 32 TL nakit para ele geçirildi. Bunun yanı sıra, şüphelilerin üzerinde 24 Euro ve 11 Dolar da bulundu. Döviz cinsinden ele geçirilen paraların, güncel döviz kuru üzerinden Türk Lirası’na çevrilerek kamuya aktarılacağı bildirildi.
“Paralar Uzaydan Gelmiş, Ben de Uzaydan Geldim”
Gözaltına alınan 56 yaşındaki H.N., olay yerinde muhabirinin uzattığı mikrofona tepki gösterdi. Kameralar önünde dikkat çeken ifadeler kullanan H.N., “Ben dilenmedi. Bu paralar benim üzerimden çıkmadı. Paralar uzaydan gelmiş. Ben de buraya uzaydan geldim. Jüpiter ile Medine arasında yaşıyorum” dedi. Mikrofonu alıp atmak isteyen şüpheli, sözlü şekilde de basın mensubuna tepki gösterdi.
Dilencilikten Elde Edilen Gelir Kamuya Aktarılacak
Zabıta Müdürlüğü yetkilileri, dilencilikle mücadele çalışmalarının kararlılıkla sürdürüldüğünü belirterek, vatandaşlardan bu tür durumlarda ilgili birimlere bilgi vermelerini istedi. Ele geçirilen paranın kamuya aktarılacağı ve şahıslar hakkında gerekli idari işlemlerin başlatıldığı bildirildi.
Eskişehir’de yürütülen bu kapsamlı uygulamanın, dilenciliğin organize şekilde yapılmasına karşı mücadelede önemli bir adım olduğu vurgulandı. Olayla ilgili tahkikatın sürdüğü öğrenildi.