Eskişehir  Şehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü Uzmanı ve Uyku Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Vural Fidan, okul çağı çocuklarında çok görülen uyku hastalıklarının temel sebeplerini belirtti. Çocuk yaşlarda ortaya çıkabilen uyku hastalıklarının en önemli nedenlerinden birinin elektronik cihaz kullanımı olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Fidan, "Elektronik cihazlarla ilgilenme süresi ne kadar uzun olursa, çocukların uykuya dalma ve uykuya devam etme süreçleri o kadar olumsuz etkilenir" diyerek, aileleri uyardı.

Günümüzde, hemen her yaş grubunda gözlemlenen uyku bozukluklarının temel sebepleri arasında elektronik cihazlar ön plana çıkıyor. Özellikle bebeklik döneminden itibaren gün içinde ve uyku öncesi bu cihazların kullanımı, çocukların uyku kalitesini ciddi ölçüde düşürüyor. Prof. Dr. Fidan, ailelere seslenerek, yaz tatili ve okul döneminde çocukların elektronik cihazlarla geçirdikleri süreyi mutlaka kısıtlamaları gerektiğini vurguladı. "Gün içinde teknolojik cihazların kullanım süresi 1 saatle sınırlı olmalı ve bu sürenin uykuya yakın olmamasına özen gösterilmeli" dedi.

Elektronik Cihazlar Çocukların Uyku Düzenini Bozuyor

Prof. Dr. Vural Fidan, çocukların elektronik cihazlarla erken yaşta tanışmasının uyku bozukluklarına yol açtığını belirterek, “Ne yazık ki uyku hastalıkları, çocukluk döneminde sıkça karşımıza çıkan bir durum. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, çocuklar bebeklik döneminden itibaren cep telefonları, tabletler ve bilgisayarlarla çok daha fazla haşır neşir oluyorlar. Ancak bu cihazlarla uzun süre vakit geçirmek ve uykuya yakın zamanlarda kullanmak, mavi ışık ve uyaranlar nedeniyle çocukların uykuya dalmasını ve uyku sürecini sürdürebilmesini olumsuz etkiliyor” şeklinde konuştu.

Eskişehir'de Dubalar Erken Kalktı Araçlar Yolda Kaldı Eskişehir'de Dubalar Erken Kalktı Araçlar Yolda Kaldı

Ayrıca, çocukların izledikleri programların içeriklerinin de bu durumu etkilediğini vurgulayan Prof. Dr. Fidan, şiddet içerikli oyunlar, çizgi filmler ve programların çocuklarda uyku terörü ve uykuda uyanma sorunlarına neden olabileceğine dikkat çekti. Bu süreçte ebeveynlerin çocuklarının teknoloji kullanımını kontrol altında tutmalarının büyük önem taşıdığını belirtti.

Uyku Öncesi Teknolojik Cihaz Kullanımına Dikkat

Prof. Dr. Fidan, uyku öncesinde çocukların elektronik cihazlarla temas etmemesi gerektiği konusunda aileleri uyardı. “Çocuklar doğal olarak eğlenceli olan aktiviteleri tercih edecektir. Ancak aileler, hem yaz tatilinde hem de okul döneminde bu süreyi kesinlikle kısıtlamalıdır. Elektronik cihaz kullanım süresi gün içinde 1 saatle sınırlanmalı ve bu süre uykuya yakın bir zamanda olmamalıdır. Bu şekilde mavi ışık ve uyaranlar çocukların derin uyku sürecini bozmaz” ifadelerini kullandı.

Televizyonun da uyku düzenini olumsuz etkileyen faktörlerden biri olduğunu söyleyen Fidan, "Elektronik cihazların ve televizyonun yatak odasında bulunmaması gerekiyor. Bu uyaranlar, uykuya dalma ve uykuyu sürdürme sürecini bozmaktadır" diyerek sözlerini tamamladı.