Eskişehir Büyükşehir Belediyesi CHP meclis üyesi Mustafa Önder şu ifadeleri kullandı;
"Biliyorsunuz geçtiğimiz günlerde Bursa İdare Mahkemesi, URAYSİM kamulaştırma işlemini reddetti. Böylelikle URAYSİM'in (Ulusal Raylı Sistemler Test ve Araştırma Merkezi) projenin mevcut yerinde yapılmasına imkan kalmadı. Bu konuda daha fazla polemik yaratmamak adına, tarafları Türk Mahkemelerinin verdiği karara saygı duymaya davet ediyoruz.
Murat Özcan da, Alpu Ovasında projenin yapılacağı alanın yalnızca 700 dönüm olduğunu belirtip “Büyükşehir Belediyesi sözde tarım alanlarını korumak istiyor ancak kendileri, şehrin muhtelif alanlarındaki 140 bin dönüm tarım arazisini imara açmak için Bakanlıktan izin talep ediyorlar” şeklindeki bir iddiada bulunuyor ki bu iddia tamamen gerçek dışıdır.
Öncelikle şunu belirtmek istiyorum ki, Büyükşehir Belediyesi’nin Bakanlıktan böyle bir talebi yoktur. Belediyemizce Tarım İl Müdürlüğünden talep edilen toplam alan 5 bin hektar olup, 14 bin hektar değildir. Bunun yaklaşık yarısı da, Organize Sanayi Bölgesinin genişleme alanı içinde olan, İmişehir Bölgesindeki alandır ve 5 bin hektarlık toplam alana dahildir. Üstelik Belediyemizce sadece üst ölçekli planı veya mevcut planı bulunan alanlarda plan çalışmaları yapılmış olup, Bakanlığın izni olmadan tarım alanlarının yapılaşmaya açılması söz konusu değildir. Sayın Murat Özcan’ın sözünü ettiği 140 bin dönümlük arazi, Eskişehir kent yerleşiminin tamamından daha büyük bir alandır. Murat Özcan bu bilgiyi kimden aldı bilmiyoruz ama, gerçekle hiçbir alakası olmadığı kesindir.
Sayın Özcan'ın yaptığı açıklamalarda ve eleştirilerdeki tutarsızlıklardan biri de şudur. Kendisi, önce Büyükşehir Belediyesi'ni arsa üretmemekle suçlamış, konut fiyatlarındaki artışın bundan kaynaklandığını söylemiştir. Bir kaç sonra yaptığı bir başka açıklamada ise, Büyükşehir Belediyesi'nin Kızılyer, Söğütönü, Batıkent ve ilerisinde bulunan tarım alanlarını imara açtığını söyleyerek eleştirmiştir. Öncelikle şunu söylemeliyim; bu alanlarda imar planlaması yapıldığı doğrudur. Ancak bu planların hayata geçmesi, İl Tarım Orman Müdürlüğünün "tarım dışı kullanım izni" vermesine bağlıdır. Bu izin verilmediği taktirde, bu bölgelerin imar planları yapılmış olsa bile inşaata açılması mümkün olmayacaktır.
Sayın Özcan, önce yeteri kadar arsa üretmemekle eleştiriyor, bir kaç gün sonra da "Büyükşehir Belediyesi tarım alanlarını imara açıyor" diyor. Bunun kesinlikle bir tutarsızlık olduğunu söylemeliyim.Ayrıca son günlerde çeşitli kesimlerce şehirde yeterince arsa üretilmediği şeklinde çeşitli eleştiriler yapılıyor. Siz değerli basın mensupları aracılığıyla, kamuoyu tarafından bilinmesini isteriz ki, Kocakır mevkiinde yaklaşık 838 hektar büyüklüğündeki alan, Bakanlar Kurulunun 09.03.2016 tarih ve 2676 sayılı Kararı ile “Rezerv Yapı Alanı” ilan edilmişti.
Daha sonra Bakanlık ve İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliğiyle SÜPERKENT (Sürdürülebilir Performanslı Kent) projesi hazırlanmıştı. Ancak o dönem kamuoyuna da açıklanan ve başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Yılmaz Büyükerşen başta olmak üzere halkımızdan geniş ilgi ve beğeni gören projede, o günden bu tarafa hiç bir ilerleme kaydedilmedi."