Konut kiralarında uygulanan yüzde 25 artış sınırının 1 Temmuz 2024 itibariyle sona erdiğini belirten İleli, iş yerlerinin bu sınırlamaya zaten dahil edilmediğini ifade etti. Yenilenen kira sözleşmelerinde ise artış şartının 12 aylık TÜFE ortalamasına göre belirleneceğini belirtti. Ancak sözleşmede TEFE-TÜFE ortalaması yazıyorsa bu maddenin geçersiz olduğunu ve genellikle bu ortalamaların TÜFE'yi aştığı için bu durumun geçersiz hale geldiğini açıkladı.

Eskişehir'de Depreme Karşı Bilinçli Nesiller: Deprem Farkındalık Projesi Eskişehir'de Depreme Karşı Bilinçli Nesiller: Deprem Farkındalık Projesi

Avukat İleli, "Kiracılar TÜFE oranında artış yapabilirler, çünkü Borçlar Kanunu'na göre buna hukuki bir engel yoktur" dedi.

İleli ayrıca, 1 Temmuz 2024 tarihinden sonra ikinci kez kira artışı talep edilip edilemeyeceği konusunda önemli bir uyarıda bulundu. Yıllık olarak imzalanan konut kira sözleşmelerinde, artışın sadece bu sürenin sonunda talep edilebileceğini belirterek, örneğin Mayıs 2024'te yenilenen bir kira döneminde yüzde 25 artış yapıldıysa, kanunen 1 Temmuzdan sonra tekrar artış yapılmasının uygun olmadığını ve yeni kira dönemi olan Mayıs 2025'i beklemek gerektiğini ifade etti.