Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısında, sözleşmeli tarım kapsamında 45 çiftçi aracılığıyla yaklaşık 2 bin dekarlık alanda üretilen karabuğdayın yaygınlaştırılması ve önemine dair farkındalık oluşturulması hedeflendi. Toplantı,

Toplantıda konuşan Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, çiftçilere tarla ziyaretleri sırasında sağladıkları teknik desteklerin yanı sıra, bu tür eğitim ve bilgilendirme toplantılarıyla da yardımcı olduklarını belirtti. Gümüş, "Bugün burada karabuğday üretimi konusunda önemli bir adım atan çiftçilerimize devletimizin sunduğu teşvikleri anlatmak ve destek olmak amacıyla toplandık. TKDK (Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu) ülke genelinde destek vermeye başladı. Bu kapsamda, üretim, işleme ve depolama projeleriniz için yüzde 75’e varan hibe desteği alabilirsiniz. Çiftçilerimizin gelirini artıracağına ve refah seviyelerini yükselteceğine inandığımız projelerinize destek vermeye hazırız," dedi.

Eskişehir’de Jandarma Ekipleri Reflektör Dağıttı Eskişehir’de Jandarma Ekipleri Reflektör Dağıttı

Toplantıya, Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden katılan ve karabuğday konusunda uzman olan Dr. Ahmet Güneş de katıldı. Dr. Güneş, karabuğdayın, Polyganeceae familyasına ait tek yıllık bir bitki olduğunu ve dünya genelinde, özellikle Çin, Rusya, Kazakistan, Polonya, Kanada, Japonya, Fransa ve ABD gibi ülkelerde yetiştirildiğini ifade etti. Karabuğdayın, insan ve hayvan beslenmesi, bal bitkisi olarak arı beslenmesi, yeşil gübre ve toprak düzenleyici olarak kullanımı, diyet ve tıbbi bitki olarak özellikleri ve doğal boya üretimindeki rolü hakkında bilgi verdi. Özellikle çölyak hastaları için uygun bir ürün olduğunu ve yüksek besin değerleri ile kalp damar hastalıklarında tedavi edici etkiler sağladığını vurguladı.

Toplantının sonunda, katılımcılara karabuğdaydan üretilmiş çeşitli ürünler ikram edildi. Menülerde karabuğday tarhana çorbası, karabuğday salatası, karabuğday kurabiyesi ve karabuğday çöreği yer aldı.

Bilgilendirme toplantısına Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Hasan Öz, Sivrihisar İlçe Tarım ve Orman Müdürü Erhan Ulutürk, Günyüzü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Burak Polat, konu sorumlusı Ziraat Mühendisi Zuhal Akkaya, Dr. Ahmet Güneş, İstiklalbağı Mahalle Muhtarı Ahmet Çetin, İl/İlçe Müdürlüğü personeli, proje danışmanları ve sözleşmeli tarım yetkilileri katıldı.